Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Bekende Amerikaanse journalist heeft spijt, maar wel geschorst om ‘plagiaat’

Fareed Zakaria is een van Amerika's bekendste journalisten. Hij presenteert programma's voor CNN en schrijft een wekelijkse column in opinieblad Time. Foto AP / Charles Sykes

Hij is één van de gezichten van CNN en schrijft een wekelijkse column in Time. Fareed Zakaria, één van de bekendste journalisten van de VS, is in opspraak geraakt omdat hij plagiaat zou hebben gepleegd. CNN en Time hebben hem voorlopig geschorst.

Zakaria is in de problemen gekomen door zijn nieuwste column in Time, over wapenbezit. Daarin staat de volgende passage:

“Adam Winkler, a professor of constitutional law at UCLA, documents the actual history in Gunfight: The Battle over the Right to Bear Arms in America. Guns were regulated in the U.S. from the earliest years of the Republic. Laws that banned the carrying of concealed weapons were passed in Kentucky and Louisiana in 1813. Other states soon followed: Indiana in 1820, Tennessee and Virginia in 1838, Alabama in 1839 and Ohio in 1859. Similar laws were passed in Texas, Florida and Oklahoma. As the governor of Texas (Texas!) explained in 1893, the “mission of the concealed deadly weapon is murder. To check it is the duty of every self-respecting, law-abiding man.”

Hoewel niet volledig hetzelfde, lijkt bovenstaande passage verdacht veel op een alinea die Zakaria’s collega Jill Lepore in april schreef in een artikel in The New Yorker:

“As Adam Winkler, a constitutional-law scholar at U.C.L.A., demonstrates in a remarkably nuanced new book, “Gunfight: The Battle Over the Right to Bear Arms in America,” firearms have been regulated in the United States from the start. Laws banning the carrying of concealed weapons were passed in Kentucky and Louisiana in 1813, and other states soon followed: Indiana (1820), Tennessee and Virginia (1838), Alabama (1839), and Ohio (1859). Similar laws were passed in Texas, Florida, and Oklahoma. As the governor of Texas explained in 1893, the “mission of the concealed deadly weapon is murder. To check it is the duty of every self-respecting, law-abiding man.”

Zakaria spreekt van ‘verschrikkelijke fout’

Zakaria heeft het gedeeltelijk overnemen van de passage van Lepore toegegeven en spreekt in een verklaring van een “verschrikkelijke fout”:

“Media reporters have pointed out that paragraphs in my Time column on gun control, which was also a topic of conversation on this blog, bear close similarities to paragraphs in Jill Lepore’s essay in the April 23rd issue of The New Yorker. They are right. I made a terrible mistake. It is a serious lapse and one that is entirely my fault. I apologize unreservedly to her, to my editors at Time and CNN, and to my readers and viewers everywhere.”

Twitter avatar FareedZakaria Fareed Zakaria I apologize unreservedly. http://t.co/ogBnYnYl

CNN en Time beraden zich op stappen

Hoe de journalistieke toekomst van Zakaria er verder uit zal zien is nog onduidelijk. CNN heeft Zakaria’s blog met het ‘plagiaat’ verwijderd en laat weten de zaak nog in onderzoek te hebben:

“We have reviewed Fareed Zakaria’s Time column, for which he has apologized. He wrote a shorter blog post on CNN.com on the same issue which included similar unattributed excerpts. That blog post has been removed and CNN has suspended Fareed Zakaria while this matter is under review.”

Time zegt de excuses van Zakaria “te accepteren”, maar neemt het schenden van de journalistieke normen hoog op en neemt Zakaria voor in ieder geval een maand zijn column in het gerespecteerde opinieblad af:

“TIME accepts Fareed’s apology, but what he did violates our own standards for our columnists, which is that their work must not only be factual but original; their views must not only be their own but their words as well. As a result, we are suspending Fareed’s column for a month, pending further review.”