Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Banken ontmaskerd, deel 2: ABN Amro

Een rookgordijn, dat Jan de Belegger belet actief beheerde beleggingsfondsen goed te vergelijken op kosten en rendementen.

Dat is wat voornamelijk oprijst uit de reacties van de grote banken op de kritiek van Peter van der Slikke in zijn boek Ontmaskerd. Van der Slikke constateert dat tientallen fondsen van banken en Robeco structureel achterblijven bij hun benchmarks, op basis van data uit de openbare vergelijkingssite Morningstar. Zijn manier van rekenen klopt niet, bracht ING daar tegenin. Wetgever en toezichthouders schrijven de banken een andere rekenmethode voor, die voor de ING-fondsen gunstiger uitpakt. Kan zijn, maar de ING-methode is voor Jan de Belegger niet te hanteren.

Verder is Van der Slikke aanhanger van trackers, die via computermodellen volautomatisch indices en mandjes onderliggende waarden volgen. Laat hij onze fondsen dan ook met die trackers vergelijken, stelde ING, en zie: de meeste ING-fondsen doen het dan beter. Nu was het tracker-aanbieder BlackRock die ING verweet niet goed te rekenen. Ook via Morningstar geeft de vergelijking van de ING-fondsen met iShares een heel ander beeld.

Dan ABN Amro. Deze bank biedt zes fondsen aan die gemengd beleggen volgens ‘profielen’, van defensief tot offensief. Van verborgen kosten is geen sprake meer, aldus de bank. „De klant weet precies wat hij waarvoor betaalt.” De selectie van de beleggingen geschiedt „onafhankelijk van de bank” door externe managers.

Het blijkt te gaan om AA Advisors, onderdeel van de Franse private bank Neuflize OBC, een volle dochter van ABN Amro. AA Advisors heeft „geen geldelijk belang” bij die selectie, bezweert ABN Amro, „anders dan zo laag mogelijke kosten voor de klanten”.

Goed – maar de belegger die dit zelf wil checken, vindt op het web liefst vier verschillende soorten ABN Amro-documenten. De informatie in die vier loopt vaak sterk uiteen, met name over de kosten.

Dat komt dan weer omdat er niet zes, maar twaalf profielfondsen blijken te bestaan. De zes fondsen die ABN Amro zelf verkoopt, beheerd door AA Advisors. En zes oude fondsen uit 2006 die na de redding van de bank zijn beland bij BNP Paribas. Die heten nog steeds ABN Amro Multi Manager Profielfondsen. „ABN Amro heeft meerdere keren aan BNP Paribas verzocht de naam te wijzigen” omdat die „voor de klant inderdaad verwarrend kan zijn”. Kennelijk tevergeefs.

De eigen profielfondsen van ABN Amro blijken nu ook weer niet zó goedkoop. De ‘totale kosten’ zijn 0,18 tot 0,37 procent hoger dan de total expense ratio, een breed gehanteerde kostenmaatstaf die ook Morningstar hanteert. Vorig jaar kostten de zes fondsen beleggers 0,92 tot 2,07 procent van hun inleg – aanzienlijk meer dan de meeste trackers.

Joost Ramaer