Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Appelig

Bij wildpluksla past ook een wilde wijnkeus, stelt

Bermbezoek. De waterkant langs. Het bos in. De paden op en er vooral ook weer snel af. De Thuiskok heeft haar thuiskeuken verlaten en is in het wild gaan plukken. En iets wilds gaan drinken bij haar oogst is dan ook zeker een optie. Maar Sauvignon Blanc, de verbastering van het Franse sauvage (wild), is wel een enigszins handtamme keuze. Al sluit de voor deze witte wijn zo karakteristieke groene kruiderij, het grassige en het soms zelfs wat brandnetelige beslist fraai aan bij het kwistig gestrooide vindgroen. Wilt u dat per se? Kies dan de Vidal White Series 2011 uit Marlborough, Nieuw-Zeeland.

Afhankelijk van de gerechten waarvoor de geplukte stengels, blaadjes en bloemen worden gebruikt, is er ook ander geschikt wit te vinden. Bij vis en salade is een droge Riesling een aanrader. Keuze te over nu Duitslands trots hier steeds populairder aan het worden is vanwege zijn pure, vaak houtvrije karakter, zijn lage alcoholpercentage en zijn brede gastronomische inzetbaarheid. Neem bijvoorbeeld Riesling 2011 trocken van Weingut Joh. Bapt. Schäfer uit de Nahe. Beendroog, knapperig en uiterst vitaal. Voor wie helemaal in groene sferen wil blijven, is er biologische Eymann Riesling 2011 uit de Pfalz. Iets eenvoudiger, iets gevulder, iets appeliger en iets voordeliger bovendien.

Ook zou ik niet schromen om Quinta do Alivio Escolha 2011 te schenken, misschien wel de beste vinho verde die ik dit seizoen proefde. Na groen wordt het echter altijd rood. Als bijvoorbeeld de geplukte flora met een mooi stukje fauna op het bord verschijnt. Vermijd bij de inzet van een rijke kruiderij (ook in sauzen) in ieder geval oudere of complexe rode wijnen. Die raken het spoor dan volledig bijster. Maar door een lichtpeperige Rasteau uit de Rhône bij kruidig rood vlees te schenken, wordt het toch weer een wilde boel aan tafel.

Vidal White Series 2011 Marlborough, Nieuw-Zeeland, 9,99 euro, Mitra Weingut Joh. Bapt. Schäfer 2011 11,50 euro, Winterbergwijnen.nl Eymann 2011 Pfalz, 7,95 euro, Ekoplaza Quinta do Alivio Escolha 2011 7,05 euro, Garrityfinewines.com Domaine des Escaravailles Côtes du Rhône Rasteau 2010 9,50 euro, Okhuysen.nl