Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

ANWB verwacht opnieuw lange files op Europese snelwegen

Net als vorige week worden vandaag weer lange files verwacht op de Franse snelwegen. Foto AFP / Philippe Desmazes

Net als afgelopen weekend is het vandaag weer erg druk op de Europese wegen. Dat meldt de ANWB vanmiddag. Net na het middaguur wordt meer dan 500 kilometer file verwacht.

Hoewel de ANWB niet verwacht dat het zo druk zal worden als vorige week op de beruchte Zwarte Zaterdag, wordt vanmiddag vooral in Frankrijk weer veel verkeersdrukte verwacht door vertrekkende en terugkerende vakantiegangers. Knelpunten op het Franse wegennet zijn opnieuw de A6/A7 van Parijs via Lyon naar Orange en ook de A10 van Parijs naar Bordeaux en de Spaanse grens. De files staan zowel richting het noorden als richting het zuiden.

Twitter avatar ANWBeuropa ANWB verkeer Europa Er staat nu al 35 km file op de A7 naar het zuiden tussen Lyon en Orange #Frankrijk

Files verwacht in noorden en zuiden van Duitsland

In Duitsland is er dit weekend ook kans op drukte, vooral in het drukbevolkte Nordrhein-Westfalen, waar de vakanties eindigen. Omdat ook in Scandinavië de schoolvakanties weer voorbij zijn, verwacht de ANWB files op de snelwegen tussen Hamburg en de Deense grens. In het zuiden van Duitsland worden vooral problemen verwacht rond München.

In Zwitserland kunnen de wachttijden rond de Gotthardtunnel dit weekend weer oplopen tot een uur in beide richtingen. De filekans in Oostenrijk is het grootst op de B179 Fernpasstrasse en de A11 voor de Karawankentunnel naar Slovenië.

Twitter avatar ANWBeuropa ANWB verkeer Europa De oprit Airolo op de A2 vr de #Gotthardtunnel>Noorden is nog steeds dicht, 10 km file 1 uur en drie kwartier wachttijd #Zwitserland #Italie