Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Anders zorgt er niemand voor oma

Deirdre Goosen (11) uit Amsterdam-Oost plukt sperziebonen uit haar moestuin.

Waarom ga je niet met vakantie?

„Mijn oma is te oud om voor zichzelf te zorgen. Mijn moeder en ik gaan elke dag langs om boodschappen voor haar te doen en eten te koken. Als wij op vakantie zouden gaan, zou er niemand zijn om voor oma te zorgen.”

Vind je het jammer dat je niet met vakantie gaat?

„Nee. Er is hier genoeg te doen.”

Hoe breng je de zomer door?

„Meestal ben ik hier in Jeugdland [natuurspeelpark in Amsterdam-Oost, red.]. Het is mijn favoriete speelplek, omdat je hier alles hebt. Hier heb ik mijn eigen moestuin, met sperziebonen, tomaten en sla. Die groenten eten we thuis ook op. Verder help ik bij het verzorgen van de dieren van de kinderboerderij en zwem ik in het beekje. Of we gaan naar het zwembad, of shoppen in de stad. We zijn niet rijk, maar ik spaar en in de zomer geven we dan wat meer geld uit aan leuke dingen.”

Mis je school?

„Helemaal niet. Op school verveel ik me snel, het leerniveau sluit niet goed bij mij aan.”

Verveel je je niet?

„Ik heb geen broertje of zusje om mee te spelen, maar dat vind ik niet erg. Ik doe alles met mijn moeder en dat is ook heel gezellig. En ik speel vaak met vriendinnen buiten die wel thuis zijn tijdens zomer.”

Wat doe je als het regent?

„Dan gaan we naar het museum of ga ik thuis knutselen.”