Afghaanse agent opent vuur en doodt tien collega’s

Afghaanse soldaten houden de wacht in de provincie Helmand, waar gisteren twee dodelijke schietincidenten plaatsvonden. Foto AFP/Nikzad

Een Afghaanse agent heeft vandaag in het zuidwesten van Afghanistan zeker tien van zijn collega’s doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerder van het bestuur van de provincie Nimroz verklaard tegenover persbureau AP.

De schietpartij vond plaats bij een controlepost in een afgelegen deel van het district Dilaram. Een agent, die mogelijk banden had met opstandelingen, opende het vuur op zijn collega’s en werd zelf in de daaropvolgende schietpartij dodelijk getroffen.

In het betreffende gebied is weinig communicatie mogelijk. Er is een team agenten naar de regio gestuurd om meer informatie te vergaren.

Zes NAVO-militairen gedood in Afghanistan

Gisteren zijn daarnaast in totaal zes Amerikaanse NAVO-medewerkers gedood door Afghaanse soldaten tijdens twee schietincidenten. Beide vonden plaats in de provincie Helmand.

De NAVO erkent dat er sinds januari 26 aanvallen van Afghaanse agenten en militairen op hun buitenlandse collega’s hebben plaatsgevonden, waarbij in totaal 34 militairen omkwamen. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen vonden er 21 incidenten plaats, met 35 doden.

Er zijn inmiddels een half miljoen Afghaanse politieagenten en militairen die moeten samenwerken met zo’n 130.000 militairen onder NAVO-commando. Volgens het huidige plan trekken deze zich terug in 2014.

Eerst schoot een Afghaanse politiecommandant drie Amerikanen dood die hij had uitgenodigd voor een diner. De schutter in het tweede incident droeg geen uniform. Beide aanslagen zijn inmiddels opgeëist door de talibaan, zo meldt persbureau AP.