Zeilsters Berkhout en Westerhof pakken brons in 470-klasse

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout afgelopen woensdag in actie voor de kust van Weymouth. Foto AFP / William West

De Nederlandse zeilsters Lobke Berkhout en Lisa Westerhof hebben vanmiddag brons gehaald. In de medalrace van de 470-klasse eindigde het duo als zesde, wat genoeg was om de derde plaats in het klassement te behouden.

Berkhout en Westerhof verspeelden afgelopen woensdag in de tiende race hun kansen op goud. Hoewel ze daar van baalden, zeiden de zeilsters na afloop in de medal race alles te willen doen om hun bronzen medaille veilig te stellen. Voorafgaand aan de race waren de belangen duidelijk. Om het brons te veroveren mocht Nederland maximaal één boot achter het Franse duo Camille Lecointre en Mathilde Geron eindigen. Met Brazilië hadden Westerhof en Berkhout een marge van drie boten.

Aanvankelijk zag het er somber uit voor de Nederlandse boot, die mede door een strafrondje veel terrein prijsgaf. Tijdig waren Westerhof en Berkhout weer bij de les. Bij de laatste boei keerde Nederland achter Frankrijk als zesde, nog voor Brazilië. In het laatste deel consolideerden de twee hun positie achter de Fransen, waardoor ze zich verzekerden van de derde plaats in het eindklassement.

De strijd om het goud ging tussen het duo Jo Aleh en Olivia Powrie uit Nieuw-Zeeland en de Britten Hannah Mills en Saskia Clark. Een echte clash werd het nooit, omdat de Britse boot met een negende plek danig teleurstelde. Aleh en Powrie gaven hun gouden plak extra glans met winst in de medal race.

Het brons voor Berkhout en Westerhof is de derde zeilmedaille voor Nederland. Eerder pakte windsurfer Dorian van Rijsselberghe goud bij het windsurfen en was er zilver voor Marit Bouwmeester in de Laser Radial-klasse.

    • Pim van den Dool