Water Oosterschelde veilig ondanks vondst giftige alg in kreek

In het Zeeuwse plaatsje Ouwerkerk werd deze week een giftige alg aangetroffen. Foto Google Maps

De Oosterschelde is veilig. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Veiligheidsregio Zeeland heeft laten uitvoeren nadat een giftige alg in een kreek in Ouwerkerk was gevonden. Zwemmen in de Oosterschelde in de buurt van het gemaal wordt nog wel ontraden, vanwege pompactiviteiten.

Dinsdag werd groot alarm geslagen nadat in het oostelijke deel van de kreek op Schouwen-Duiveland de algensoort dinoflagellaat werd aangetroffen. Het water in het oostelijk deel van de kreek werd geïsoleerd en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het probleemgebied is afgebakend, zo meldde de Veiligheidsregio Zeeland vanmiddag.

Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio ZLD De Oosterschelde is veilig, dit blijkt uit de onderzoeksresultaten van de monsters uitgevoerd in het Oosterscheldewater. #Ouwerkerk

Experts zoeken naar oplossingen om de besmetting in de kreek op te lossen, schrijft persbureau Novum. Omdat het om een niet-inheemse alg gaat, is de bestrijding volgens de veiligheidsregio echter ingewikkelder dan gedacht.

Mosselen en schelpdieren niet vergiftigd door alg

Gisteren werd het verbod op het oogsten van mosselen in de Oosterschelde al opgeheven. Eerder liet de veiligheidsregio al weten dat er geen aanwijzingen zijn dat er schelpdieren in de handel zijn die ongeschikt zijn voor consumptie.

Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio ZLD Te allen tijde wordt het rapen van schelpdieren ontraden. Dit is ook onder normale omstandigheden zo.
    • Pim van den Dool