Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Vrouw Bo Xilai bekent moord op Britse zakenman’

Links de vermoorde Britse zakenman Neil Heywood, links Gu Kailai, de vrouw van de Chinese toppoliticus Bo Xilai. Foto's Reuters

De Chinese Gu Kailai heeft gisteren tijdens het proces tegen haar bekend de Britse zakenman Neil Heywood te hebben vermoord. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag gemeld.

Na het proces werd enkel gezegd dat Kailai de aanklacht niet had tegengesproken.

Volgens Xinhua hebben zowel Gu als haar medeplichtige, haar bediende Zhang Xiaojun, schuld bekend. Ook hebben ze excuses gemaakt voor de ‘tragedie’ die ze hebben aangericht, aldus Xinhua. De twee zouden Heywood met vergif van het leven hebben beroofd.

Gu is in het verleden behandeld voor chronische slapeloosheid, angstaanvallen, depressie en paranoia, aldus Xinhua. De voorbereidingen die Gu trof voor de moord werden echter niet beïnvloed door haar psychische problemen. Volgens Xinhua betekent dit dat ze volledig aansprakelijk kan worden gehouden voor de moord.

Gu is de echtgenote van de gevallen partijbaas van de Chinese miljoenenstad Chongqing, Bo Xilai. Het lijkt erop dat het proces vooral bedoeld is om af te rekenen met Bo. In aanloop naar het proces schreven Chinese media al dat Gu Kailai een “volledige bekentenis” zou hebben afgelegd. Zij zou dat hebben gedaan in ruil voor strafvermindering (niet de doodstraf maar levenslang) en bescherming van haar in de VS wonende zoon en andere familieleden.

Meer over de zaak die de top van de Communistische Partij van China al maandenlang intensief bezighoudt staat in ons bericht van gisteren.