Voormalig VN kopstuk lijkt Annan op te volgen als speciale gezant Syrië

De voormalige Algerijnse minister van Buitenlnadse Zaken Lakhdar Brahimi is favorite om Kofi Annan op te volgen als speciale vredesgezant voor Syrië. De reeds lang dienende VN-hoogwaardigheidsbekleder zou andere kandidaten als oud-collega Miguel Angel Moratinos en oud-NAVO-chef Javier Solana achter zich laten.

Lakhdar Brahimi in 2009 op het Ambrosetti economie-forum in Cernobbio, Italië. Foto AP / Luca Bruno

De voormalige Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Lakhdar Brahimi is favoriet om Kofi Annan op te volgen als speciale vredesgezant voor Syrië. De reeds lang dienende VN-hoogwaardigheidsbekleder zou andere kandidaten als oud-collega Miguel Angel Moratinos en oud-NAVO-chef Javier Solana achter zich laten.

Annan liet vorige week weten niet verder te gaan als gezant voor de VN en de Arabische Liga in Syrië. Na het verstrijken van zijn termijn houdt hij op met zijn poging het vredesplan te laten slagen. Het half jaar waarin Annan actief is geweest zijn een frustrerende zes maanden geweest doordat het ingestelde staakt-het-vuren door zowel de regering van Bashar al-Assad als de rebellen werd geschonden en het land afgleed naar een burgeroorlog.

Brahimi was van 1991 tot 1993 de Algerijnse minister van BuZa waarna hij met zijn geroemde kwaliteiten als diplomatieke vaardigheden en taaie onderhandelaar bij de VN ging werken. De 78-jarige ging in 2005 met pensioen na enkele zware posten te hebben bekleed als onder meer gezant in Haïti, Irak en Afghanistan. Brahimi is lid van The Elders: een groep wereldleiders en prominenten als Nelson Mandela die wereldvrede trachten te bewerkstelligen.

Als VN-vertegenwoordiger hielp Brahimi bij het houden van democratische verkiezingen die Mandela aan de macht brachten in Zuid-Afrika. Hij vormde mede de regering die het overnam van Sadam Hussein in Irak en onderhandelde bij het beëindigen van de burgeroorlog in Libanon.

Hoewel de VN niet direct wil reageren, melden AP en Reuters dat Brahimi komende week al zou kunnen worden aangewezen als opvolger van Annan.

    • Jules Seegers