Vogelgriepvirus ontdekt - kippenbedrijf ruimt 38.000 kippen

Foto NRC / Rien Zilvold

Bij een legkippenbedrijf in Hagestein is een milde variant van het vogelgriepvirus ontdekt, zo meldt de NOS vanavond. De 38.000 kippen worden morgen geruimd, waarna het bedrijf wordt ontsmet.

Om 18.00 uur vanmiddag is er in een straal van een kilometer rond het Utrechtse bedrijf een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, varkens en runderen, net als voor eieren, mest en strooisel. Na een week of drie wordt dit pas weer opgeheven. Binnen deze straal bevinden zich geen andere bedrijven.

In maart van dit jaar werd het virus vastgesteld op een kalkoenbedrijf in het Limburgse Kelpen-Oler. Daar werden destijds 42.700 kalkoenen geruimd. De afschermplicht geldt alleen voor commerciële bedrijven. Hobbydierhouders wordt geadviseerd hun pluimvee binnen te houden.

    • Annemarie Coevert