Van Gaal wil met Oranje bij laatste vier eindigen op WK

Louis van Gaal heeft als doel gestel om bij de laatste vier te eindigen bij het WK van 2014 in Brazilië. “Dat is een heel hoog doel, maar je moet de lat hoog leggen”, zei hij zojuist tijdens presentatie van de nieuwe staf van het Nederlands elftal in Zeist.

Van Gaal tijdens de presentatie van zijn staf. Still uit livestream NOS.

Louis van Gaal heeft als doel gestel om bij de laatste vier te eindigen op het WK van 2014 in Brazilië. “Dat is een heel hoog doel, maar je moet de lat hoog leggen”, zei hij zojuist tijdens presentatie van de nieuwe staf van het Nederlands elftal in Zeist.

Van Gaal begon zijn persconferentie met een grapje: hij had een gedicht gemaakt. “Maar de KNVB is niet zo’n makkelijke werkgever als bijvoorbeeld Ajax. Ik mocht geen gedicht voorlezen”, zei hij. Hij vertelde dat hij eerder met Liverpool en Ajax heeft gesproken, maar dat hij heeft gekozen voor het Nederlands elftal. Hij noemde het een “geweldige eer en een uitdaging” dat hij bondscoach van het Nederlands elftal is geworden.

Kluivert kan generatiekloof overbruggen

Hij lichtte uitgebreid de samenstelling van zijn staf toe. Volgens Van Gaal is Danny Blind goed in staat om over spelers te oordelen in een “zeer moeilijke fase”. Volgens Van Gaal wilde de KNVB Giovanni van Bronckhorst in de staf, maar die “had het te druk”. Kluivert noemde hij zijn eerste keus.

“Kluivert heeft de ambitie om toptrainer te worden. Ik denk dat hij een rol kan spelen bij het overbruggen van de zogenaamde generatiekloof. Ik ben toch al de zestig gepasseerd”

Van der Vaart en Van Persie belangrijke spelers

Van Gaal ging tijdens de persconferentie ook kort in op de voorlopige selectie van 24 spelers. Daarbij noemde hij Van Persie en Van der Vaart “belangrijke spelers voor de toekomst van dit elftal”. Hij vertelde dat hij niet met Van Marwijk of de spelers heeft gesproken omdat hij “onbevooroordeeld” wilde beginnen.”Ik wil niet terugkijken.”

Wat viel op bij de voorlopige selectie van 24 spelers?

Onder meer deze namen ontbreken ten opzichte van de EK-selectie voor het oefenduel met België:

 • Mark van Bommel (PSV)
 • Khalid Boulahrouz (Sporting Portugal)
 • Gregory van der Wiel (Ajax)
 • Stijn Schaars (Sporting Portugal)
 • Wilfred Bouma (PSV).
 • Ron Vlaar

Dit zijn nieuwe namen:

 • Ricardo van Rhijn (Ajax)
 • Bas Dost (VfL Wolfsburg)
 •  Bruno Martins Indi (Feyenoord)
 • Stefan de Vrij (Feyenoord).
 • Nick Viergever (AZ)
  • David Haakman