Uitgever uitgaansbladen failliet

Uitgever AKP Media, dat onder andere de stads- en uitgaansmagazines NL10, NL20 en NL70 uitbracht, is deze week failliet verklaard. Dat blijkt uit gegevens die de rechtbank Amsterdam gisteren openbaar maakte.

Volgens curator Michiel Horck werkten er meer dan tien medewerkers bij AKP. Hoeveel precies kan hij niet zeggen, omdat hij de contracten nog niet heeft kunnen inzien. Het aantal freelancers ligt echter veel hoger. De curator heeft de medewerkers gisteren ontslag aangezegd. Horck kan niet nog zeggen wie de schuldeisers in het faillissement zijn. „Wel heb ik van een werknemer begrepen dat veel freelance medewerkers hun geld nog niet hebben gekregen.”

Naast de NL-bladen heeft AKP, dat het faillissement zelf heef aangevraagd, nog enkele websites en is betrokken bij radiozenders Wild FM en Megastad FM. AKP Media, eigendom van investeerder Hans Perukel, nam de stadsmagazines in 2011 over van uitgeverij NL Unlimited, dat toen ook al failliet was verklaard. De bladen waren gratis verkrijgbaar bij supermarkten en in de horeca en verschijnen al enkele weken niet meer. „De ondernemingsactiviteit is al even geleden beëindigd, toen bleek dat het laatste nummer niet naar de drukker zou gaan”, aldus de curator. Op de redactie van de magazines is niemand meer beschikbaar voor een reactie.

In juli berichtte Omroep West al dat het de hand had weten te leggen op een brief die AKP Media aan freelancers stuurde. Daarin werd hen gevraagd genoegen te nemen met maar 20 procent van afgesproken tarieven, omdat het bedrijf anders faillissement zou moeten aanvragen.