Uitgelicht

Film

The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008, VS). Film over de ervaringen van een bomexpert in Bagdad kreeg tot verrassing van velen Oscars voor beste film, beste scenario) en beste regie. Het lukt Bigelow gruwelijk goed om in het hoofd te komen van bomexpert William James (sterke rol van Jeremy Renner). In een zenuwslopende scène toont Bigelow hoe hij op een bom afloopt. De camera kiest zijn gezichtspunt en toont vanuit zijn helm wat hij ziet. Wat het nog extra claustrofobisch maakt, is het geluid van zijn ademhaling op de geluidsband. Het is het enige wat we horen. Zijn geconcentreerde blikvernauwing krijgt zo een akoestisch equivalent. Tel daarbij het dikke beschermingspak dat hij aan heeft, en je hebt een zeer benauwende scène. Die ook heel opwindend is: je zit op het puntje van je stoel. Een prachtige illustratie van het belangrijkste thema van The Hurt Locker: oorlog is verslavend, de adrenaline die je lichaam aanmaakt een drug. RTL5, 20.30-23.10u.

The Pelican Brief (Alan J. Pakula, 1993, VS). Beetje warrige verfilming van bestseller van John Grisham door de in samenzweringen op hoog niveau gespecialiseerde vakman Pakula. Studente Julia Roberts, die theorie ontwikkelde over de moord op twee rechters, wordt belaagd door sluipmoordenaars. Journalist Denzel Washington schiet te hulp. Net5, 20.30-23.20u.

28 Days (Betty Thomas, 2000, VS). Wel erg licht verteerbare tragikomedie waarin Sandra Bullock in 28 dagen moet afkicken van de alcohol in kliniek van kettingrokende psychiater Steven Buscemi. Bullock kan onverwacht aardig uit de weg met de scherpe oneliners van scenariste Susannah Grant (Erin Brokovich). RTL8, 20.30-22.35u.

Sweet Home Alabama (Andy Tennant, 2002, VS). Onschuldige formulekomedie met Reese Witherspoon als succesvol modeontwerpster in New York die op het punt staat met de burgemeesterszoon te trouwen. Dan keert ze terug naar haar geboortedorp in Alabama om haar vroegere echtgenoot de scheidingspapieren te laten tekenen. Met Candice Bergen en Patrick Dempsey. Eén, 22.00-23.55u.

Black Hawk Down (Ridley Scott, 2001, VS). Grimmig-realistische oorlogsfilm over het Somalië van 3 oktober 1993, toen Amerikaanse elitetroepen slag leverden in stedelijk gebied. Rampzalige missie wordt consequent verteld vanuit het perspectief van jonge Amerikaanse militairen, die geen idee hebben in welke cultuur zij zich bevinden.RTL5, 23.10-01.50u.

The Warrior (Asif Kapadia, 2001, GB/F/D/India). In feodaal India voert de gevreesde zwaardvechter Lafcadia loyaal de opdrachten uit van zijn krijgsheer. Als hij na het zoveelste bloedbad tot inkeer komt en terugreist naar zijn dorp in de Himalaya, stuurt zijn voormalige baas zijn opvolger achter hem aan. Veel fraaie beelden van de woestijnen van Rajasthan en de bergen van de Himalaya. Ned.2, 00.15-01.35u.

Cinderella Man (Ron Howard, 2005, VS). Standaardboksfilm over de waargebeurde opkomst, eind jaren twintig, van de Amerikaanse bokser James J. Braddock, diens ondergang en onwaarschijnlijke wederopstanding, waardoor hij een heldenstatus kreeg in de jaren van de Grote Depressie. Met Russell Crowe en Renée Zellweger. Eén, 00.25-02.45u.

Informatief

Complément d’enquête – 1981-2012 : la gauche a-t-elle changé ? Wat is er gebeurd met de Franse socialisten sinds Mitterrand in mei 1981 president werd? Vanavond over de generatie-Hollande: de mensen die ertoe doen en de uitdagingen die hen wacht. De Parti Socialiste is nu weliswaar ook aan de macht in het merendeel van de grote steden, de senaat en de regio, maar wat zijn eigenlijk de ambities en ideeën van links en welke les heeft het geleerd van het succes van het Links Front van voormalig PS-politicus Jean-Luc Mélenchon? TV5, 18.35-20.00u.

A year in the wild: Cairngorms. Documentaire over de ruige schoonheid en het verrassende wildleven van het Schotse Cairngorms National Park. Het is het grootste Britse natuurreservaat. Door zijn ligging in de Hooglanden zijn de weersomstandigheden er in de winter bijna arctisch. Het granieten gebergte en de dennenwouden vormen een thuis voor onder meer adelaars, alpensneeuwhoenders, auerhoenders, herten en kuifmezen. In deze documentaire wordt het park een jaar lang gevolgd en zien we het door de ogen van mensen die de Cairngorms door en door kennen: een berggids, een artiest, een zalmdrijver, een jachtopziener en een schrijver. BBC 2, 20.00-21.00u.

Auf der Suche nach außerirdischem Leben. Documentaire in twee, achter elkaar uitgezonden delen over de vorderingen bij het onderzoek naar (sporen van) leven elders in het heelal. Het onlangs op Mars geparachuteerde wagentje Curiosity – geoloog, astrobioloog en onderzoekslaboratorium in één – zou daarover wellicht uitsluitsel kunnen geven. Arte, 20.15-22.00u.