Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Strijd Aleppo gaat door, maar leger lijkt verzet rebellen te breken

Een gewapende opstandeling loopt door Hanano, een wijk in het oosten van Aleppo. De rebellen lijken de slag om de miljoenenstad langzaam te verliezen. Foto AFP / Phil Moore

In het noorden van Aleppo, de economische hoofdstad van Syrië, werd vanochtend opnieuw gevochten tussen het Syrische regeringsleger en rebellen van de oppositie. Toch lijkt het Syrische regeringsleger de controle over Aleppo, waar de laatste weken hevig werd gevochten, weer zo goed als volledig terug te hebben.

De rebellen moesten zich gisteren terugtrekken uit de wijk Salaheddin, het belangrijkste bolwerk dat de oppositie de afgelopen weken in handen had. Volgens een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger ging het om een “tactische terugtrekking”. Vanochtend zei een commandant van de gewapende oppositie dat de rebellen om Salaheddin zullen blijven streden. Ook elders in Aleppo zou het Syrische leger weer doelen van de oppositie hebben beschoten.

‘Leger heeft rebellen eindeloos bestookt en uitgeput’

Hoewel de rust in miljoenenstad Aleppo nog zeker niet volledig is teruggekeerd, lijkt het Syrische leger met het grotendeels heroveren van de wijk Salaheddin een belangrijke slag in de strijd om Aleppo te hebben geslagen. Toch blijft het moeilijk te zeggen hoe de strijd precies loopt, legt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants uit:

“Het leger heeft al diverse malen gezegd Salaheddin te hebben heroverd. De rebellen claimden op een gegeven moment de helft van Aleppo in handen te hebben, maar ook dat leek erg overdreven. Het is lastig te zeggen hoe de strijd precies verloopt.”

Wel is duidelijk dat de rebellen in een lastig parket zijn komen te zitten, zegt Roelants:

“Er kwamen de afgelopen dagen steeds meer berichten dat de rebellen door hun munitie heen raken. Langzaam maar zeker wordt hun positie in Aleppo ondermijnd. Het is duidelijk dat het leger de offensieven van de rebellen succesvol heeft afgeslagen en nu weer de overhand heeft. Hier en daar wordt nog gevochten, maar het leger heeft de rebellen eindeloos bestookt en daardoor uitgeput.”

Strijd om Aleppo al weken aan de gang

De strijd in Aleppo trok de afgelopen weken de meeste aandacht, omdat de stad net zo groot is als hoofdstad Damascus en de belangrijkste stad is voor de toch al zo verzwakte Syrische economie. Elders in Syrië gaan de gevechten tussen het regeringsleger en de gewapende oppositie overigens gewoon door. Volgens bronnen van de oppositie kwamen gisteren meer dan honderd mensen om door het geweld in Syrië.