Schippers: vergoeding dure medicijnen blijft, mits ze hun werk doen

Minister Schippers wil niet dat de vergoeding van dure medicijnen wordt stopgezet als deze medicijnen werken. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De vergoeding van dure geneesmiddelen voor de zeldzame ziekten Pompe en Fabry wordt niet stopgezet als die medicijnen werken. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) op Radio 1 gezegd.

Volgens Schippers is het niet de vraag of mensen met zeldzame ziekten medicijnen vergoed krijgen, maar of de medicijnen werken en of ze voor een eerlijke prijs beschikbaar zijn. Ze zei zich te ergeren aan de “ongenuanceerde discussie” die is ontstaan.

Het College van Zorgverzekeringen (CvZ) oppert in een advies de vergoedingen voor zeldzame ziekten uit het basispakket halen. Verschillende politieke partijen zijn het niet eens met dat advies. Ook Zorgverzekeraars Nederland wil niet dat de vergoeding wordt stopgezet.

In totaal hebben ongeveer 170 Nederlanders de ziekte van Pompe of Fabry. Het behandelen van deze mensen zou jaarlijks 55 miljoen euro kosten. CvZ-voorzitter Arnold Meerkamp zei deze week in NRC Handelsblad dat de eigen bijdrage van patiënten “fors omhoog zal moeten of er zal een onherroepelijke verschraling van het basispakket komen”.

    • Jules Seegers