Romney furieus na beschuldigend ‘kankerspotje’ Obama-groepering

‘Negative ads’ zijn weer het middelpunt van de Amerikaanse verkiezingscampagne. De nieuwste ophef in de VS gaat over een filmpje waarin Romney indirect verantwoordelijk wordt gemaakt voor de dood van de vrouw van een onverzekerde Amerikaan. Het filmpje is door een organisatie die Obama steunt.

‘Negative ads’ zijn weer het middelpunt van de Amerikaanse verkiezingscampagne. De nieuwste ophef in de VS gaat over een filmpje waarin Romney indirect verantwoordelijk wordt gemaakt voor de dood van de vrouw van een onverzekerde Amerikaan. Het filmpje is door een organisatie die Obama steunt.

De man in onderstaand filmpje is de afgelopen dagen bekend komen te staan als ‘Joe the Steelworker’, een variant op ‘Joe the Plumber’ die in de campagne van 2008 symbool kwamen te staan voor de gewone Amerikaan. Dit keer trekt de 62-jarige Joe Soptic de aandacht, een man die zijn zorgverzekering verloor toen het staalbedrijf waar hij werkt in 1993 werd overgenomen door de ooit door Romney opgerichte investeringsmaatschappij Bain Capital.

In het filmpje suggereren de makers en Joe Soptic zelf dat er een verband is tussen het verliezen van zijn zorgverzekering en de dood van zijn vrouw aan kanker vijf jaar geleden. Soptic zegt in het filmpje:

“When Mitt Romney and Bain closed the plant, I lost my health care, and my family lost their health care. And a short time after that, my wife became ill… she passed away in 22 days.”

http://www.youtube.com/watch?v=Nj70XqOxptU&feature=player_embedded

Romney: Obama is zijn slagzin van 2008 duidelijk vergeten

Romney sprak zich gisteren naar aanleiding van het spotje uit over ‘negative campaigning’ en zei dat Obama’s campagne voortdurend filmpjes maakt waarin onwaarheden worden verkondigd. Vervolgens zei hij fijntjes, refererend aan de campagne van de zittend president uit 2008: “I don’t know whatever happened to a campaign of hope and change.”

Obama, die gisteren een toespraak gaf in Colorado, reageerde op Romney door te zeggen dat vooral de rijke organisaties die de Republikein steunen verantwoordelijk zijn voor de negatieve spotjes in de campagne. “I mean, these super PACs, these guys are writing 10 million checks and giving them to Mr. Romney’s supporters”, aldus Obama. De president voorspelde dat er de komende drie maanden nog veel meer “negative ads” gemaakt zullen wodren.

CNN: claim ‘Joe the Steelworker’ klopt niet

CNN deed wat je dezer dagen van Amerikaanse media mag verwachten: de tv-zender checkte of de beweringen uit het filmpje met ‘Joe the Steelworker’ klopte. Nee, is de conclusie. Joe Soptic verloor weliswaar zijn zorgverzekering toen Bain zijn werkgever overnam, maar zijn vrouw behield daarna haar eigen verzekering. Zij verloor haar verzekering pas toen zij een paar jaar later haar eigen baan verloor vanwege een ongeluk.

    • Pim van den Dool