Opleving woningmarkt ‘oprisping’

Nog maar kort geleden kwamen er euforische berichten over de woningmarkt. ‘Waanzinnige stijging huizenverkoop juni’, kopte een site als koopwoningen.nl . Tussen mei en juni steeg het aantal transacties met bijna 60 procent tot 16.210, volgens het Kadaster. Ook de gemiddelde koopprijs steeg met 5 procent tot 240.443 euro.

Maar de nieuwe Kwartaalmonitor Woningmarkt van de ING is pessimistisch. De stijging van juni was een „tijdelijke oprisping”. De beperking van de hypotheekrenteaftrek uit het Lenteakkoord zal de woningmarkt verslechteren, volgens de bank. Eind 2013 zou 1 op de 4 huiseigenaren (800.000) een „potentiële restschuld” hebben: de waarde van hun huis is lager dan hun hypotheek. In 2011 ging het nog om 517.000 huiseigenaren, volgens Vereniging Eigen Huis (VEH).

‘Onder water staan’ is geen probleem als je geen verhuisplannen hebt. Maar bij echtscheiding of werkloosheid komt een restschuld dichterbij. Het Waarborgfonds Eigen Woningen verwacht voor dit jaar 3.000 gedwongen verkopen. Dat aantal lijkt zich te stabiliseren.

Het optimisme in juni was volgens de ING dus te voorbarig. Voor de goede cijfers zijn ook verklaringen. Kopers wilden zeker zijn dat ze voor 1 juli konden profiteren van de verlaagde overdrachtsbelasting. En in de zomer ziet het Kadaster vaker een piek. Mensen kopen een huis vóór de vakantie om dan te kunnen klussen, denkt een woordvoerder.

Hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen blijft optimistisch. „Apocalyptische berichten vergroten het consumentenvertrouwen niet. Belangrijker zijn de verkiezingen. Als we daarna weten waar de markt voor de komende jaren aan toe is, kunnen we verder.”