Geen medaille vrouwestaffetteploeg, nog kans voor mannen - wereldrecord VS

Brian Mariano wacht op de start van de 4 x 100 meter. Foto AP / Lee Jin-man

De Nederlandse estaffetedames zijn er niet in geslaagd om een medaille te grijpen bij de finale op de 4 x 100 meter. Kadene Vassell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel eindigden als zesde.

Goud was er voor de Verenigde Staten. Met een tijd van 40,82 seconden verpulverden ze het 27 jaar oude wereldrecord van de DDR (41,37) en pakten daarmee het goud.

Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight en Carmelita Jeter liepen namens de VS een nagenoeg perfecte race en zorgden een dag na de toptijd van David Rudisha op de 800 meter voor het tweede wereldrecord dit olympische atletiektoernooi. Jamaica (41,41) pakte op gepaste afstand zilver, Oekraïne (42,04) won het brons.

Gisteren liepen de Nederlandse loopsters een nationaal record (42,45). Met die tijd zouden ze in de finale als vierde zijn geëindigd.

Nog kansen voor estafettemannen in finale morgen

De Nederlandse estafettemannen plaatsten zich vanavond voor de finale van de 4 x 100 meter. Churandy Martina, Patrick van Luijk, Giovanni Codrington en Brian Mariano verbeterden met 38,29 seconden bovendien het Nederlands record.< De Nederlanders eindigden als vierde in de serie, maar schoven door diskwalificatie van Groot-Brittannië op naar de derde plaats, voldoende voor directe plaatsing. De Verenigde Staten (37,38) en Jamaica (37,39) doken als enige landen onder de 38 seconden. Canada, Japan, Trinidad en Tobago, Frankrijk en Australië zijn de andere concurrenten in de finale van morgen. Nederland zette, ondanks het nationaal record, van alle finalisten de minste kwalificatietijd neer.

    • Lex Boon