Olympisch nieuws

Fietscrossers Raymon van der Biezen en Twan van Gendt hebben zich gisteren overtuigend geplaatst voor de halve finales op de Spelen. De Nederlanders waren in hun serie al na drie van de vijf runs zeker van plaatsing. Van der Biezen won al zijn runs, Van Gendt had voldoende aan een eerste, tweede en vierde plaats. Jelle van Gorkom werd in de kwartfinales uitgeschakeld. De halve finales bij het BMX beginnen vandaag bij de mannen om 16.00 uur, de finale is om 17.30 uur. Bij de vrouwen (met de Nederlandse Laura Smulders) beginnen de halve finales vandaag om 16.08 uur. De start van de finale bij de vrouwen is om 17.40 uur.

De Belgische baanwielrenner Gijs van der Hoecke, die dinsdagnacht stomdronken in een taxi werd gedragen, is door het Belgisch olympisch comité vroegtijdig naar huis gestuurd. Van der Hoecke was als vijftiende (van de achttien) geëindigd bij het onderdeel omnium.

Wielrenner Tyler Hamilton raakt zijn olympische titel van Athene (2004) alsnog kwijt aan de Rus Viatcheslav Ekimov. Dat heeft een official van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten aan persbureau AP. Hamilton won in 2004 de olympische tijdrit, maar werd snel daarna betrapt op bloeddoping. Vandaag zou de beslissing worden bekrachtigd tijdens een zitting van het uitvoerend comité van het IOC. De deadline om de uitslag te ratificeren (acht jaar) is bijna verlopen.

De Hongaarse Eva Risztov heeft gisteren de langste olympische zwemafstand gewonnen. Ze zwom de tien kilometer in iets minder dan twee uur. De 26-jarige Risztov won nipt van de Amerikaanse Haley Anderson.