Niet alleen Tena belt incontinente patiënten

Foto Hollandse Hoogte / Frank Muller

De omstreden samenwerking tussen apothekers en de zorgindustrie beperkt zich niet tot luierfabrikant Tena. Ook verpleegkundigen van Medeco, een tak van zorggigant Mediq, bellen namens apothekers met klanten van zorgverzekeraar Achmea over urineverlies. Dat blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad langs fabrikanten en leveranciers en fabrikanten van incontinentiemateriaal.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) reageert kritisch op de uitwisseling van patiëntengegevens tussen apotheken en luierfabrikant Tena. Apothekers mogen volgens Schippers geen privacygegevens aan bedrijven verstrekken zonder expliciete toestemming van patiënten. Tena liet vanmorgen weten dat het voorlopig stopt met het bellen van incontinente patiënten.

Medeco gaat minder ver dan Tena in het uitwisselen van gegevens met apothekers. Om gevoelige privacyvraagstukken uit de weg te gaan, vroeg Medeco apothekers om een overeenkomst te tekenen, waarin zij beloofden de Wet bescherming persoonsgegevens in acht te zullen nemen; 25 gingen akkoord.

Incontinentiespreekuren

Er zijn nog andere vormen van samenwerking tussen apothekers en de zorgindustrie, zo blijkt. Van Heek Medical houdt regelmatig incontinentiespreekuren in apotheken. In ziekenhuizen trekt de leverancier van incontinentiemateriaal op met apotheken, bijvoorbeeld bij de presentatie van nieuwe producten.

Ook gemeenten zoeken steeds vaker naar creatieve manieren om te bezuinigen op de zorg. Zo maakte de zorgwethouder van het Groningse Bellingwedde deze week bekend dat ouderen scootmobielen moeten gaan delen. Een pleidooi om de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de zeldzame ziekten Pompe en Fabry stop te zetten, lijkt het niet te halen. De vergoeding wordt niet stopgezet als die medicijnen werken, zei minister Schippers vanochtend.