Mijn tv-abonnement

Als ik volgende maand mijn nieuwe huis betrek, zeg ik mijn televisieabonnement op. Dat had ik tien jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. Toen keek ik series en Ajax via de kabel en pakte ik af en toe een televisiefilm mee. Inmiddels is het jaren geleden dat ik tijdens de reclame naar de koelkast rende, maar maak ik nog wel maandelijks een bedrag aan UPC over. Tot binnenkort, dus. Alsof ik een relatie die zich te lang heeft voortgesleept uitmaak. De opluchting!

Ik kwam op het idee toen ik samen met mijn vriendin het nieuwe huis aan het inrichten was. Gewapend met plattegrond en potlood hadden we grote moeite om tot de juiste zithoek te komen. Na minutenlang vruchteloos schetsen, tekende mijn vriendin opeens het tv-meubel op een briljante plek in. We genoten van deze overwinning, totdat de heldin zich realiseerde dat ze een kapitale inschattingsfout had gemaakt. Er zat daar helemaal geen tv-aansluiting! Wat nu? En toen zei ik het. Zomaar. „Maar schat, we hebben toch helemaal geen tv-kabel nodig?”

Echt! Ga maar na:

Films en series: die kijken we via Apple TV. Een zwart doosje dat ongeveer 100 euro kost en waarmee je via je televisie de iTunes-store in kunt. Neem een Amerikaans iTunes-account en Hollywood ligt aan je voeten (handleiding: bit.ly/vs-itunes).

Voetbal: de Johan Cruijff Schaal was op SBS.nl te volgen, Eredivisie Live verkoopt wedstrijden los en de NOS zendt grote sporttoernooien op nos.nl/sport uit. Niet dat ik die wedstrijden op een klein laptopscherm wil zien. Nee, die stuur ik via mijn Macbook door naar Apple TV.

Mooie televisieprogramma’s: die kijken we voornamelijk achteraf op Uitzendinggemist.nl. Daarnaast zendt De Wereld Draait Door ook live op zijn site uit, hopelijk volgen meer programma’s dat voorbeeld.

Als je niet van spontaan zappen houdt, is er geen enkele reden meer om die 15 à 20 euro per maand over te maken naar een kabelboer. Hang een Apple TV aan je televisie en bepaal zelf wat je wanneer kijkt. „I finally cracked it”, vertelde een doodzieke Steve Jobs aan zijn biograaf. Na de telefoon, muziek, nieuws, laptop en tabletmarkten wist Jobs hoe hij de televisie-industrie moest opschudden. Afgelopen negen maanden gingen er al vier miljoen Apple TV’s over de toonbank en analisten verwachten een nog innovatiever televisieproduct van Apple.

En als je geen zin hebt in nog een Apple-gadget maak je met een simpel hdmi-kabeltje tussen je laptop en televisie een kabelabonnement net zo goed overbodig. Dan kun je daarna je tv-meubel nog eens neerzetten waar je wilt.

    • Ernst-Jan Pfauth