Merknaam Ikea in Nederlandse handen

De Zweedse meubelgigant Ikea heeft de merknaam ‘Ikea’ voor 9 miljard euro verkocht aan haar Delftse dochteronderneming. Dat heeft een woordvoerder van Ikea bevestigd. Door de verkoop beheert de Nederlandse tak nu zowel het Ikea-concept als de merknaam.

Ikea kent een ingewikkelde bedrijfsstructuur die het bedrijf enorme belastingvoordelen oplevert. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van Zweedse media. Aan het hoofd van Ikea staat een in Liechtenstein gevestigde stichting dat door Ikea-oprichter Ingvar Kamprad en zijn familie wordt gecontroleerd. De stichting dient ter financiering van Ikea en is in Liechtenstein gevestigd vanwege het fiscale klimaat. Inter Ikea Systems in Delft beheert de financiën van de Ikea-winkels en de rechten over het Ikea-concept. Sinds dit jaar heeft het nu ook het intellectuele eigendomsrecht overgenomen van een stichting in Liechtenstein.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de interne transactie bedoeld om de structuur te vereenvoudigen en heeft het niets te maken met fiscale voordelen. Nederland is fiscaal aantrekkelijk vanwege het lage tarief op intellectueel eigendom. Een bekend voorbeeld zijn de Rolling Stones, die de inkomsten uit royalty’s via Nederland laten lopen.

Door de verkoop is voor de eerste keer duidelijk geworden dat Ikea haar eigen merknaam op 9 miljard euro waardeert. De vennootschap in Delft kon de transactie financieren dankzij een kapitaalinjectie door het moederbedrijf. Die gaf de Delftse vestiging 3,6 miljard euro en een lening van 5,4 miljard.