Marine laat Duitse mijn uit oorlog voor Westerschelde ontploffen

De Duitse invloedsmijn wordt tot ontploffing gebracht. Foto ministerie van Defensie

De marine heeft vanochtend een zware beruchte Duitse zeemijn tot ontploffing gebracht op de druk bevaren westelijke hoofdgeul naar de Westerschelde. Een visserskotter had de mijn uit de Tweede Wereldoorlog donderdagavond opgevist en snel weer overboord gezet, zo meldde het ministerie van Defensie vanmiddag. Omdat het om een riskante mijn ging is die meteen onschadelijk gemaakt.

Het lijkt erop dat de vissers geluk hebben gehad dat de mijn bij het opvissen niet is afgegaan, schrijft persbureau Novum. Dit type mijn, een CG, heeft niet alleen een magnetische en akoestische ontsteking, maar kan ook door beweging afgaan, legt een woordvoerder uit:

“Hij is uitgerust met verschillende boobytraps. Het is dan ook niet mogelijk de mijn op een veilige manier onschadelijk te maken.”

Duikers van een mijnenjager hebben daarom een lading TNT bij de mijn geplaatst. De omgeving is afgezet met rubberboten om ervoor te zorgen dat er geen boten in de buurt waren en vervolgens is de mijn tot ontploffing gebracht.

Meeste explosieven in zee zijn vliegtuigbommen uit oorlog

Het type mijn wordt niet vaak gevonden. “De laatste keer dat ik mij kan herinneren was in 2010, maar misschien is het daarna wel vaker gebeurd zonder dat ik het wist”, zegt de woordvoerder.

De meeste explosieven die in zee worden gevonden zijn vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. “Als vliegtuigen na een aanval nog bommen over hadden werden die in de Noordzee gegooid omdat ze niet met bommen aan boord mochten landen.”

    • Pim van den Dool