Leger verdrijft rebellen uit deel Aleppo

Tanks en pantservoertuigen van het leger patrouilleren in het centrum van Aleppo, gisteren. Aleppo is Syriës economische hoofdstad. Foto Reuters

Syrische rebellen hebben vandaag aangekondigd dat ze zich zullen hergroeperen in een poging het district Salaheddin in het westen van de miljoenenstad Aleppo weer in handen te krijgen. Daaruit zijn zij verdreven na meer dan twee weken van bombardementen door het regeringsleger. De rebellen spraken van „een tactische terugtrekking”.

Een rebellencommandant zei dat de afgelopen drie dagen in Saleheddin 250 mensen zijn gedood, merendeels door beschietingen en luchtaanvallen. Een onafhankelijke bevestiging ontbreekt. Bombardementen van Salaheddin en andere wijken gingen vandaag nog door.

Volgens rebellen heeft het leger zeker 80 tanks gestationeerd in Aleppo maar aarzelt het om ze wijken in te sturen waar nog rebellen standhouden. In plaats daarvan worden helikopters ingezet. Volgens deze zegslieden heeft dit te maken met het verslechterende moreel aan regeringszijde. Opmerkelijk blijft echter dat er weliswaar een gestage stroom deserteurs is, maar dat nog geen enkele eenheid zich compleet met zijn bewapening bij de rebellen heeft gemeld, zoals vorig jaar in Libië.

Eerder verdreef het leger rebellen uit Damascus die er eveneens verscheidene wijken hadden bezet. Om Damascus en Aleppo te kunnen heroveren zijn troepen weggehaald van het platteland dat daardoor vaster in handen van rebellen is gekomen.

President Assad benoemde gisteren Wael al-Halki als premier, als opvolger van Riyad Hijab die begin deze week vluchtte. Halki is, net als Hijab, een lid van de sunnitische meerderheid die de oppositie domineert. De kern van het regime bestaat uit leden van de alawitische minderheid.

In New York werd verwacht dat Lakhdar Brahimi, de Algerijnse oud-minister van Buitenlandse Zaken zal worden benoemd als bemiddelaar namens Verenigde Naties en Arabische Liga. De huidige afgezant, Kofi Annan, heeft zijn missie opgegeven, wegens gebrek aan steun van alle partijen. (Reuters, AP, AFP)