Kortkolom economie

Recordboete voor Google in privacyzaak

Rotterdam. - Technologiebedrijf Google heeft in de VS een recordboete van 22,5 miljoen dollar (18,1 miljoen euro) opgelegd gekregen wegens het schenden van een belofte over privacy. Google volgde in het geheim het internetgedrag van miljoenen gebruikers van de Apple-webbrowser Safari, aldus de Federale Handelscommissie. Als schikking in een eerdere privacyzaak had Google beloofd de komende twintig jaar consumenten niet te misleiden over zijn privacybeleid. Een onderzoeker bij de Amerikaanse universiteit Stanford kwam er echter zes maanden geleden achter dat Google bepaalde functies in Safari had omzeild die moeten voorkomen dat derden het surfgedrag van Safari-gebruikers volgen. Hoewel Google de boete betaalt hoeft het bedrijf niet te erkennen dat het iets fout heeft gedaan. (Novum)

Lege kantoren kosten gemeenten miljoenen

Rotterdam. - Nederlandse gemeenten lopen per jaar zeventig miljoen euro aan onroerendezaakbelasting (ozb) mis door de leegstand van kantoren. Dat is tien procent van het maximaal mogelijke bedrag dat gemeenten aan onroerendezaakbelasting kunnen binnenhalen. Dit blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van Keala Research. Voor leegstaande panden kunnen gemeenten het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting niet innen. Gemeenten in Noord-Holland en Groningen lopen met 13,3 procent van de mogelijke inkomsten relatief de meeste belasting mis. Woensdag meldde de makelaarsvereniging NVM dat de kantorenleegstand in Nederland een nieuw record heeft bereikt: 15,4 procent van de beschikbare kantoorruimte staat leeg. (Novum)

Nederlandse export groeit minder hard

Rotterdam. - De Nederlandse export is in juni met vier procent gegroeid ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekend. De groei was duidelijk minder sterk dan in mei, toen het hoogste groeitempo in anderhalf jaar werd geregistreerd. Ook de import nam minder sterk toe dan in mei. De waarde van de invoer kwam uit op 32,1 miljard euro. Er werd voor 35,9 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,8 miljard euro, een miljard euro meer dan in mei. (Novum)