Kortkolom buitenland

Ex-dissident Libische interim-president

Tripoli. Het in juli gekozen Libische parlement heeft gisteravond ex-dissident Mohammed Magarief gekozen als voorzitter. De Nationale Overgangsraad droeg een dag eerder de macht over aan de assemblee, wat betekent dat Magarief (72) zal fungeren als interim-president. Zijn bevoegdheden moeten nog worden vastgesteld. Magarief leidde de oudste gewapende oppositiebeweging tegen Gaddafi’s bewind, het Nationale Front voor de Bevrijding van Libië, dat onder andere in 1984 een mislukte aanval uitvoerde op Gaddafi’s hoofdkwartier in Tripoli. Hij staat dichtbij fundamentalistische partijen. Het parlement moet nu allereerst een premier kiezen. (AP, Reuters)

Protest in stad Tunesië waar opstand begon

Tunis. De Tunesische politie heeft vannacht voor de tweede keer in 24 uur een demonstratie uiteen gejaagd in Sidi Bouzid, de verarmde stad in het midden van het land waar de Arabische opstanden eind 2010 begonnen met de zelfverbranding van een fruitverkoper. Ongeveer 800 mensen protesteerden tegen het politiegeweld bij een eerste demonstratie, gisterochtend. De betogers eisten verbetering van hun sociaal-economische situatie. Na de val van sterke man Ben Ali begin 2011 zijn hun omstandigheden nauwelijks verbeterd. (AFP)

Franse politie ontruimt weer kamp van Roma

Lille. In een nieuwe actie tegen illegale kampen van Roma heeft de Franse politie gisteren ongeveer tweehonderd Roma geëvacueerd uit caravans en woonwagens in Noord-Frankrijk. Eerder deze week zijn vergelijkbare kampen ontruimd bij Parijs en Lyon. Zeker 240 Roma zijn inmiddels teruggevlogen naar Boekarest. Twee jaar geleden kreeg toenmalig president Sarkozy kritiek na de ontruiming van Romakampen. De nieuwe socialistische regering zet zijn beleid voort. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls zijn de ontruimingen vooral nodig wegens gezondheidsproblemen. (Reuters)

Extremisten in N-Mali hakken hand ‘dief’ af

Bamako. Islamitische extremisten in Noord-Mali hebben de hand afgehakt van een man, die een motorfiets zou hebben gestolen. Inwoners van de stadje Ansongo protesteerde tevergeefs tegen de lijfstraf. In de chaos die volgde op een militaire coup in de hoofdstad Bamako hebben islamitische extremisten en Toeareg-rebellen Noord-Mali ingenomen. De extremisten willen de shari’a, het islamitische recht, invoeren, ondanks de weerstand van de lokale bevolking, veelal gematigde moslims. (AP, BBC)

Oud-minister Wenen verdacht van corruptie

Wenen. Ernst Strasser, voormalig minister van Binnenlandse Zaken van Oostenrijk, is vanmorgen aangeklaagd wegens corruptie. Hij was europarlementariër geworden, maar legde die functie neer in maart 2011 nadat journalisten van The Sunday Times hem hadden gefilmd terwijl hij geld aannam om te lobbyen in het Europarlement. Na een onderzoek van vijftien maanden is hij nu formeel aangeklaagd. (AFP)

‘Schutter Batmanfilm mentaal in de war’

Centennial. De verdachte van de schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado, waarbij drie weken geleden 12 mensen omkwamen, is geestelijk ziek, zeggen zijn advocaten. Ze willen meer tijd voor onderzoek om vast te stellen hoe ernstig de psychische problemen van de 24-jarige James Holmes zijn. Hij had hulp gezocht voorafgaand aan de schietpartij bij de première van de nieuwste Batmanfilm. (AP)