Klimaat voor topsport verslechtert

Het topsportklimaat in Nederland verslechtert. Dat is de conclusie van een onderzoek naar het topsportklimaat in Nederland, uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht in opdracht van NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Demissionair minister Edith Schippers van VWS (VVD) nam gisteren in het Holland Heineken House het eerste exemplaar van Bloed, zweet en tranen en een moment van glorie, het rapport in boekvorm, in ontvangst.

De ondervraagden in het boek kennen een gemiddeld lager eindcijfer toe dan vier jaar geleden, toen vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd. Dat komt mede doordat topsporters in veel gevallen geen eigen coach, fysiotherapeut of andere begeleider kunnen kiezen, zo meldt de NOS. Ook bestaat de behoefte aan meer trainingsmogelijkheden. Zwemmers en schaatsers zouden veel last hebben van recreanten. Voor waterpoloërs is het zwembad vaak pas laat in de avond beschikbaar. Daarnaast geven sporters en coaches aan dat sport en wetenschap meer moeten samenwerken in een instituut voor Sport en Wetenschap.

Edith Schippers heeft bij NOS Studio Sportzomer aangegeven dat een groot pluspunt aan het rapport het praktische karakter is. „Er staan goede dingen in, waarmee de overheid wat kan. Bijvoorbeeld bundeling van kennis, wetenschappelijke kennis. Dat vind ik een advies waarover je serieus moet denken.”

Ondervraagden voor dit onderzoek zijn topsporters, coaches en technisch directeuren van sportbonden. De resultaten zijn vergeleken met zelfde onderzoeken die zijn uitgevoerd in 2008, 2002 en 1998. Sinds het eerste rapport is veel geïnvesteerd in topsport: van 95 miljoen euro in 2000 naar 211 miljoen in 2012.