Kijken: ruimtevaartuig NASA explodeert vlak na lancering

Five, four, three, two, zero. Bij het aftellen voor de lancering van het kleine insect-achtige ruimtevaartuig van de NASA lijkt er niks aan de hand. Maar bij het opstijgen gaat het helemaal mis. Het stort neer met een flinke explosie tot gevolg. En een jankende hond.

Flinke vlammen komen er uit de Morpheus na de mislukte lancering.

Five, four, three, two, one, zero. Bij het aftellen voor de lancering van het kleine insect-achtige ruimtevaartuig van de NASA lijkt er niks aan de hand. Maar bij het opstijgen gaat het helemaal mis. Het stort neer met een flinke explosie tot gevolg.

Flinke vlammen komen er vlak na de crash uit het landingsvaartuig van bijna 800 kilo. Op de achtergrond klinkt een jankende hond. Na twee minuten volgt een flinke explosie. Vervolgens is het nog ruim zes minuten wachten totdat een brandweerwagen op z’n dooie gemak komt aanrijden om de boel te blussen.

Bekijk hieronder de mislukte testvlucht op het Kennedy Space Center in Florida:

De testvlucht van het landingsvaartuig maakte onderdeel uit van het Project Morpheus. Bij dit project worden nieuwe technologieën ontwikkeld om vracht de ruimte in te brengen, bijvoorbeeld naar de maan. De NASA werkt hierbij samen met ontwikkelaar Armadillo Aerospace dat in particuliere handen is. De afgelopen 2,5 jaar heeft de NASA 7 miljoen dollar aan het project uitgegeven.

Het gisteren gecrashte ruimtevaartuig, dat 500 kilo vracht kan vervoeren, maakte eerder deze maand nog een succesvolle testvlucht aan een kraan:

Na afloop van de crash liet de NASA in een verklaring weten dat voorafgaande aan de lancering er rekening mee was gehouden dat het fout kon gaan. “Dit soort mislukkingen horen bij het ontwikkelingsproces.” Volgens de NASA zijn er geen gewonden gevallen bij de mislukte lancering. Het is onduidelijk hoe het met de jankende hond is afgelopen.

    • David Haakman