Eagles of Death Metal: In zijn hart is Jesse Hughes een engel. Echt

Edelachtbare, de duivel heeft rood haar en een druipsnor, zit onder de tatoeages, houdt van jonge meisjes, wellustige teksten en simpele maar onweerstaanbare boogierock. Hij is een woordkunstenaar, een verleider, die naar je knipoogt en je toefluistert: ‘Vertrouw me, kom met me dansen’.

Volgens velen is Jesse ‘The Devil’ Hughes, frontman van Eagles of Death Metal, Beëlzebub in eigen persoon. Ik zal niet ontkennen dat mijn cliënt alle zwakheden heeft die de mens eigen zijn. Dat doet hij zelf ook niet. Maar het gaat te ver om hem verantwoordelijk te houden voor het totale verval van de zeden. Mijn cliënt is vandaag niet aanwezig in de rechtzaal, maar ik zal zijn verdediging op mij nemen – pro deo uiteraard.

Laat u niet misleiden door die bandnaam, Edelachtbare, mijn cliënt maakt geen death metal met satanische teksten. Hij ziet er misschien gevaarlijk uit, maar diep in zijn hart is hij een engel. Echt. Praat met hem over de liefde, zijn familie en hoe gezegend hij is met zijn leven, en u zult merken dat hij een goudeerlijke, godvrezende man is.

Het probleem is dat meneer Hughes te veel van vrouwen houdt, Edelachtbare. Was het niet Eva die Adam ertoe aanzette van de appel te eten? Zo ging het bij mijn cliënt ook. In een vorig leven was hij gelukkig getrouwd. Hij had een baan als politiek journalist, werd speechschrijver voor de Republikeinse partij – toch God’s own party – en ging elke zondag braaf naar de kerk.

„Ik had nog nooit iets rebels gedaan”, verklaarde hij tegen de Real Detroit Weekly. „Ik was nooit ongehoorzaam tegen mijn moeder, heb nooit een dag school gemist. En ik was er zo trots op. Het was niet mijn missie om slechte shit te doen, maar ineens knapte er gewoon iets.”

De reden: zijn vrouw. Oprecht als mijn cliënt is, vertelt hij het verhaal aan iedereen die het wil horen. Tegen radioprogramma 3voor12 zei hij het zo: „Ik kwam op een dag thuis en zag hoe mijn vrouw een affaire had met een andere vrouw. Ik ben katholiek, en dit heeft me vernietigd. Ik verloor een heleboel gewicht en sprong balls deep in een gezond drugsprobleem.”

Rock-’n-roll heeft zijn leven gered, Edelachtbare, maar daar moest hij wel zijn ziel voor verkopen. Het was zijn jeugdvriend Josh Homme, zanger en gitarist van Queens of the Stone Age, die hem uit het dal trok. Hij spoorde hem aan liedjes te schrijven, wierp zich op als muzikale mentor en Eagles of Death Metal was geboren. Maar het aanbidden van de rockgod heeft wel een nadeel. „Ik geloof in God en ik geloof in de duivel, maar je weet dat rock-’n-roll geen bijbelstudie is”, zegt hij keer op keer.

Daarbij, als ik mag, lijkt een rockster sprekend op een politicus, toch een respectabel beroep. Zoals mijn cliënt zei tegen de website File Under: „Politici proberen net als muzikanten een album te verkopen, maar dan noemen ze het hun politieke ideeën. Ze spelen geen liedjes, maar houden toespraken voor een groot publiek en na afloop neuken ze de groupies. It’s the same shit.

Die meisjes worden niet aangezet tot seks, Edelachtbare, ze werpen zich uit vrije wil aan zijn voeten. Optredens van Eagles of Death Metal trekken hordes vrouwen. Mijn cliënt is simpelweg onweerstaanbaar met zijn snor en strakke broek. God’s gift to women. Het zou egoïstisch zijn als hij dat niet met alle vrouwen ter wereld zou delen, dus dat doet hij. In 2007 speelde hij in Londen een ‘ladies only show’.

„Ik hou van meisjes”, zei hij tegen de muzieksite The Quietus. „En rock-’n-roll was de dames een beetje vergeten. Wat rock-’n-roll zo sexy maakte – zelfs Little Richard wist het – was meisjes. Het gaat niet om homo of hetero, het gaat erom een geweldige tijd te hebben. En je kunt niet zeggen dat je van vrouwen houdt als je niet probeert ze te versieren.”

Maar inmiddels heeft meneer Hughes de liefde van zijn leven ontmoet en heeft hij een stabiele relatie. „Ze is een 21 jaar oude engel”, zei hij tegen muzieksite FaceCulture. „In een ander leven is ze Tuesday Cross, een van de meest gewaardeerde en geliefde pornosterren. Je zou nooit denken dat een hillbilly als ik liefde en vertrouwen zou vinden, maar ik verkoop seks voor geld. Wat blijkt is dat je alleen vertrouwen kunt vinden bij iemand die precies is zoals jij.”

Dit lijkt geen gezonde thuissituatie voor zijn zoontje, maar mijn cliënt is zich zeer bewust van de valkuilen. „Nu ik zelf een superster ben, moet ik wel cool zijn en een schatje en moet ik zorgen dat ik niet gebruikmaak van mijn vrije tijd om het leven van mijn kind te verwoesten met decadentie en een gebrek aan discipline. Want dat gebeurt met rockers.”

Ziet u Edelachtbare, vrienden en familie zijn het belangrijkst voor mijn cliënt. Over Josh Homme zei hij bijvoorbeeld tegen 3voor12: „Als we niet zo van vrouwen hielden, waren we nu waarschijnlijk een getrouwd homostel geweest met een zomerhuis in Amsterdam. Twee redheads gloeiend in de zon, zie je het voor je? Josh en ik, zittend op het strand als bejaard homostel. Ik zou de meest uitbundige zomerjurk ooit dragen.”

Toch blijft God het allerbelangrijkste in zijn leven, zei hij tegen FaceCulture. „De belangrijkste persoon van iedereen, de goede God, houdt me in de gaten. Eigenlijk is dat het ergste van alles, want hij ziet wat ik doe en shit, hij is waarschijnlijk woedend. Maar ik geloof niet in karma, ik geloof niet in die shit. Ik geloof in de creditcardtheorie. God houdt een register bij en als je doodgaat moet je dokken. Het wordt zwaarder voor mij. But until then, the shit house ain’t gone up in flames, so I’m still clickin’ my kicks.

Wie doet het met wie?

De muziekwereld is een kleine wereld – iedereen doet het met elkaar. Wie alle connecties in kaart wil brengen kan eindeloos doorgaan. Deze grafic is dan ook verre van volledig, maar bedoeld om een indruk te geven van samenwerkingen en vriendschappen in de muziek.
Zo speelt Chris Shiflett op Lowlands op het podium met zowel de Foo Fighters als punkband Me First and the Gimme Gimmes. En de kans is groot dat Dave Grohl (Foo Fighters) als hij er is, nog even gaat kijken bij het optreden van zijn vrienden van Eagles of Death Metal of Mark Lanegan Band.

Alles wat je altijd al wilde weten over de Eagles Of Death Metal, klik voor groter! Infographic Yassine Salihine, tekst Hanneke Rietberg.Alles wat je altijd al wilde weten over de Eagles Of Death Metal, klik voor groter! Infographic Yassine Salihine, tekst Hanneke Rietberg.

Josh Homme is zo’n muzikant voor wie één bandje niet genoeg is en die overal opduikt – als zanger, gitarist, drummer, producer. Hij begon ooit in Kyuss, richtte in 1997 Queens of the Stone Age op en begon drie jaar geleden een supergroep met Dave Grohl en John Paul Jones (bassist/keyboardspeler van Led Zeppelin): Them Crooked Vultures. En hij bedacht The Dessert Sessions ( 1997-2003), een muziekproject waar verscheidene artiesten aan meewerkten.

Lanegan en Homme raakten bevriend toen ze samen op tournee waren. Een jaar nadat Kyuss werd opgeheven, werd Homme gevraagd mee te gaan op tournee met de band Screaming Trees. Lanegan zong op zijn beurt mee op verschillende albums van Queens of the Stone Age. En de zanger is een goeie bekende van Grohl en was bevriend met Kurt Cobain en Krist Novoselic van Nirvana, met wie hij ook samenwerkte voor zijn eerste soloplaat The Winding Sheet.

Zaterdagmiddag zal hij er niet bij zijn als Eagles of Death Metal de Alpha-tent op zijn kop zet. Hoewel Homme de band mede heeft opgericht (met Hughes) speelt de band live met andere (wisselende) bandleden. Zo zong Mark Lanegan en drumden Taylor Hawkins (drummer Foo Fighters) en Dave Grohl al eens mee met de Eagles of Death Metal – en laat die nou toevallig in de buurt zijn.