Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Goldman Sachs niet vervolgd voor fraude met rommelhypotheken

Er is onvoldoende bewijs dat Goldman Sachs mogelijk fraude heeft gepleegd met rommelhypotheken, vindt de Amerikaanse justitie. Foto Reuters / Brendan McDermid

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft besloten de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en medewerkers van de bank niet te vervolgen voor mogelijke fraude met zogeheten rommelhypotheken. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

In een verklaring zegt het ministerie van Justitie dat er op dit moment niet voldoende bewijs is om een strafrechtelijk zaak te beginnen tegen Goldman Sachs. Het ministerie laat wel weten alsnog een zaak te zullen beginnen als er nieuw bewijs opduikt tegen de zakenbank.

Een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat concludeerde in april vorig jaar dat de zakenbank een dubieuze rol had gespeeld met het bundelen en doorverkopen van Amerikaanse hypotheken. Voor het onderzoek werden door de Senaatscommissie verschillende hoge functionarissen van de bank gehoord, onder wie topman Lloyd Blankfein.

‘Goldman Sachs door handelwijze een van veroorzakers kredietcrisis’

Het verwijt aan Goldman Sachs kwam er in het kort op neer dat het complexe financiële producten aan beleggers verkocht, terwijl de bank zelf verdiende als deze producten minder waard werden. “Goldman Sachs profiteerde van het instorten van de hypothekenmarkt en bedreef verontrustende en soms misbruikende praktijken die naar meerdere belangenverstrengelingen rieken”, zo stond in het onderzoeksrapport.

Goldman Sachs werd door de handelswijze gezien als een van de veroorzakers van de kredietcrisis. Senatoren verweten de bank eerst de Amerikaanse huizenmarkt opgeblazen te hebben en daarna geprofiteerd te hebben van de uiteenspatting.