Geroepen door de wildernis

Scene uit de film 'Into the Wild' (2008) Afilm
Scene uit de film 'Into the Wild' (2008) Afilm

Into the WildNed. 3, 20.25 - 22.50 uur

Een van de boeken die hoofdpersoon Christopher (Emile Hirsch) leest in Into the Wild is Jack Londons The Call of the Wild. De pas afgestudeerde, 23-jarige Chris neemt die titel heel serieus. De wildernis roept hem, zo simpel is het. Hij koppelt het aan een ander boek dat hij leest, Walden, een klassieker van de Amerikaan Henry David Thoreau over het streven naar onafhankelijkheid en spiritualiteit. Thoreau trok zich twee jaar lang terug in de natuur en leefde vrijwel geheel zelfvoorzienend in een boshut, waar hij aantekeningen bijhield – iets wat Chris ook doet.

In het eerste half uur neemt regisseur en scenarist Sean Penn alle tijd om helder te maken waarom Christopher zo extreem gedreven is om moederziel alleen op pad te gaan. Zijn einddoel is Alaska, ver verwijderd van de Californische zon waar hij beschermd opgroeide. De rebelse Christopher heeft een hekel aan zijn materialistisch ingestelde, constant ruziënde ouders. Hij beschuldigt ze van „living a lie” en gaat er vandoor zonder een adres achter te laten. Hij vernietigt zijn identiteitspapieren, laat zijn auto achter, verbrandt al zijn geld en neemt een alias aan: Alexander Supertramp.

Penn laat veelvuldig de overweldigende natuurpracht zien, met dynamische gefotografeerde en gemonteerde shots die je ook echt de woeste natuur intrekken. Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker waarom Christopher zijn verleden helemaal wil vergeten. Aangrijpend en waargebeurd.

André Waardenburg