Geen vervolging van Goldman Sachs

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft besloten de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en medewerkers van de bank niet te vervolgen voor fraude met zogeheten rommelhypotheken.

In een gisteren uitgegeven verklaring zegt het ministerie dat er onvoldoende bewijs is voor een strafrechtelijk procedure tegen de zakenbank. Het departement zal alsnog een zaak beginnen als nieuw bewijs opduikt.

Een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat concludeerde in april 2011 dat de zakenbank een dubieuze rol had gespeeld met het bundelen en doorverkopen van Amerikaanse hypotheken.

Het verwijt aan Goldman Sachs kwam er op neer dat het complexe financiële producten aan beleggers verkocht, terwijl de bank er zelf aan verdiende als deze producten minder waard werden. Goldman Sachs zou zodoende mede de kredietcrisis veroorzaakt hebben. Senatoren verweten de bank eerst de Amerikaanse huizenmarkt opgeblazen te hebben om daarna van dat opblazen te profiteren.

Een van de mogelijke fraudezaken die de Amerikaanse justitie nu laat vallen, schikte Goldman Sachs in 2010 al voor 550 miljoen dollar wel met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Ook die zaak draaide om misleiding van beleggers in complexe hypotheekproducten. Het ging om een portefeuille hypotheekobligaties, die mede was samengesteld door hedgefondsmanager John Paulson, een belangrijke klant van de bank.

In de schikking erkende Goldman Sachs geen schuld. De bank noemde het alleen een fout dat de betrokkenheid van Paulson niet was gemeld. Er lopen overigens nog verschillende civiele zaken tegen de zakenbank, van beleggers die zeggen misleid te zijn.