Geen nieuwe meldingen virus Dorifel - ‘Nederland moet weerbaarder worden’

Sinds vanochtend zijn er bij het Nationaal Cyber Security Centrum geen nieuwe meldingen van het computervirus Dorifel binnengekomen. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het virus dat de computersystemen van onder meer een aantal gemeenten platlegde is onder controle. Sinds vanochtend zijn er bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geen nieuwe meldingen meer binnengekomen. Een aantal organisaties is nog bezig met het schoonmaken van hun systemen en bestanden, laat het NCSC weten.

Het Dorifelvirus manifesteerde zich sinds woensdag. Dertig gemeenten, bedrijven en andere instellingen werden erdoor getroffen.

Het virus vervangt Word- en Excel-documenten door een uitvoerbaar script. Het installeert zich zodra twee keer op het bestand wordt geklikt. Met het Dorifelvirus kunnen hackers op afstand zoeken naar gegevens, de computers gebruiken om spam mee te versturen of inzetten voor een aanval op een website.

Sinds het NCSC bekendmaakte dat het virus toesloeg, zijn er tools beschikbaar gesteld om beschadigde documenten te herstellen. Daarnaast is met behulp van internetaanbieders het IP-adres waar het virus naar verwees onbereikbaar gemaakt.

‘Nederland moet weerbaarder worden’

Experts wijzen er op dat Nederland weerbaarder moet worden. De komst van het NCSC lijkt niet genoeg. Er gaan steeds vaker stemmen op om de wet aan te passen zodat de opsporingsdiensten, naar Amerikaans model, meer bevoegdheden krijgen en mogen ‘terug hacken’.

In NRC Handelsblad zegt hoogleraar Digitale Beveiliging Bart Jacobs (Universiteit Nijmegen) vanmiddag:

“We zijn afschuwelijk afhankelijk geworden van ICT. Digitale beveiliging is ontzettend moeilijk. Overheid, bedrijfsleven en burgers besteden er te weinig aandacht aan. Het volgende kabinet zal hier nog meer aandacht aan moeten schenken dan het huidige al doet.”

    • Lex Boon