Geen medaille in zaal en in zand voor volleyballer Schuil

India's Chungneijang Mery Kom Hmangte (R) fights Britain's Nicola Adams during their Women's Fly (51kg) semi-final boxing match at the London Olympic Games August 8, 2012. REUTERS/Damir Sagolj (BRITAIN - Tags: SPORT BOXING OLYMPICS)
India's Chungneijang Mery Kom Hmangte (R) fights Britain's Nicola Adams during their Women's Fly (51kg) semi-final boxing match at the London Olympic Games August 8, 2012. REUTERS/Damir Sagolj (BRITAIN - Tags: SPORT BOXING OLYMPICS) REUTERS

Geen brons voor beachvolleybalduo Schuil en Nummerdor.

Rotterdam. De wedstrijd eindigde met een slappe service van Reinder Nummerdor in het net. Het was een triest einde van een mooi olympisch toernooi voor het beachvolleybalduo Richard Schuil en Nummerdor.

Het was niet het einde waar de twee Nederlanders op hadden gerekend. De twee slaagden er gisteravond niet in het brons te pakken. In de wedstrijd om de derde en vierde plaats bleek het Letse duo Martins Plavins en Janis Smedin na een goed begin van de Nederlanders toch te sterk: 2-1.

De beachvolleyballers bouwden de afgelopen week in Londen een groeiende schare supporters op. Steeds meer Nederlandse sporters zijn klaar met hun eigen discipline en geven zich over aan olympisch toerisme. De feestsfeer bij de Horse Guards Parade, voor Buckingham Palace, heeft daarbij een enorme aantrekkingskracht. Zwemmers, tafeltennissters en roeiers kwamen al een kijkje nemen bij de wedstrijden, die vanwege Amerikaanse televisiebelangen in de avond worden gespeeld.

Ze zagen Schuil en Nummerdor maandag in de kwartfinales winnen van de Italianen Daniele Lupo en Paolo Nicolai. Een mentaal belangrijke zege, want vier jaar geleden verloren ze bij de laatste acht verrassend van de Braziliaanse Georgiërs Geor en Gia. In de halve finales werd deze week verloren van de Duitsers Jonas Reckermann en Julius Brink.

Richard Schuil (39) had de tweede volleyballer ooit kunnen worden die een olympische medaille wint in de zaal en het zand. Na de gouden medaille in de zaal in 1996 kon hij nu brons winnen in het beachvolleybal. Maar dat mislukte dus door de teleurstellende nederlaag gisteravond tegen het Letse duo.

Leeftijd zou weleens een probleem kunnen zijn voor Schuil en de vier jaar jongere Nummerdor, stelde een van de stadionspeakers deze week vast. Het beachvolleybal is geprofessionaliseerd en heeft ook jongere tweetallen die niet in de zaal zijn begonnen en een optimale fysieke conditie tegenover ervaring stellen. „Ik merk dat ik ouder word. Eén keer moesten we om zes uur opstaan. Toen was ik wel stram”, zei Schuil eerder deze week.

De ongecompliceerde Schuil stopt volgend jaar op zijn veertigste. Nummerdor zou dat graag anders zien. De wedstrijd om het brons was gisteren hun laatste kans op groot internationaal succes. NRC