Erwt prikken met een vork

Beat the Beat: Rhythm Paradise

Van: Nintendo

Voor: Wii ***

In de Zweedse korte film Music for One Apartment and Six Drummers (2001) gebruiken de hoofdrolspelers keukenapparaten, schuifelen ze met pantoffels over het vloerkleed en klinkt het briljant. De geluiden van alledaagse voorwerpen vormen samen een pakkende soundtrack. De boodschap: geluid maken is leuk. Als kind wist je dat, als volwassene ben je het weer vergeten.

Nintendo’s Rhythm Tengoku (ritmehemel) draagt dezelfde boodschap uit. Het spel verscheen voor het eerst in 2006 op de Game Boy Advance en bestond uit kleine spelletjes waarin je met haarscherpe timing geluiden moest maken: je liet aapjes klappen, trok haren uit iemands kin en liet een honkballer zijn ballen het universum inslaan. Het leukst was de remix waarin vijf van die absurde spelletjes samenkwamen in een idiote symfonie.

Na een Nintendo DS-versie in 2008 is er onlangs een Wii-versie uitgebracht met precies dezelfde opzet, maar nieuwe spelletjes. Wel jammer dat het spel niet werkt met de bewegingsgevoeligheid van de Wii: alles gebeurt met de A- en B-knop. Acties als een erwt vastprikken met een vork smeken haast om een zwieper met de Wii-afstandsbediening. Maar waarschijnlijk zou de detectie van zo’n beweging net te veel vertraging opleveren. En als het ritme niet exáct klopt, is de lol er snel vanaf.

    • Niels `t Hooft