‘Dexia heeft op korte termijn herkapitalisatie nodig’

Een vrouw loopt langs het hoofdkwartier van Dexia in Brussel. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

Als de situatie op de financiële markten niet verbetert heeft de Belgische bank Dexia snel meer kapitaal nodig. Dat stelt Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België, in de Belgische krant De Tijd.

Een alternatief voor het bijstorten door de Belgische overheid is er volgens Coene niet:

“Zonder kapitaalverhoging dreigt Dexia failliet te gaan. Dan moet je overgaan tot een verkoop van de activa, en dat op het slechtst mogelijke moment qua markten. Dat zou onze staatsschuld sterk doen stijgen.”

In oktober vorig jaar kwam de Frans-Belgische bank Dexia in problemen door veel te veel risicovolle beleggingen en een chronisch geldtekort. De bank werd opgesplitst en Belgie betaalde vier miljard euro voor de aankoop van het Belgische deel.

    • Lex Boon