DE-topman Michiel Herkemij krijgt bonus

De timing is misschien wat ongelukkig. Een week na het bericht dat Douwe Egbert zijn jaarcijfers dient aan te passen wegens een geknoei met de boeken, meldt het koffieconcern dat topman Michiel Herkemij een bonus krijgt uitgekeerd van bijna 2 miljoen euro.

Volgens een melding van toezichthouder AFM kreeg de 48-jarige topman gisteren 212.158 zogeheten performance shares uitgekeerd. Die hebben, op basis van de slotkoers van gisteren, een waarde van ruim 1,9 miljoen euro. Herkemij’s totale aandelenpakket in zijn eigen bedrijf, is nu goed voor 3 miljoen euro.

D.E. Master Blenders 1753, zoals het bedrijf officieel heet, werd eerder dit jaar afgesplitst van het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee, en kreeg in juni een eigen beursnotering in Amsterdam. Voor die verzelfstandiging kregen bestuurders en commissarissen van DE een bonus in het vooruitzicht gesteld.

Vorige week verraste DE beleggers met het nieuws dat er ‘financiële onregelmatigheden’ waren aangetroffen bij het Braziliaanse dochterbedrijf. De koffieproducent kwam bijgevolg met een winstwaarschuwing. Het bedrijf verloor die dag 350 miljoen aan beurswaarde.

Het voormalige moederconcern Sara Lee, dat zijn naam veranderde in Hillshire Brands, maakte gisteren bekend de publicatie van zijn jaarcijfers uit te stellen in verband met de fraude-affaire bij Douwe Egberts.