Computervirus heeft al meer dan dertig instellingen getroffen

De computersystemen van zeker dertig gemeenten, bedrijven en andere instellingen zijn getroffen door een virus. Dat meldde het Nationaal Cyber Security centrum gisteren. Het virus begon zich dinsdag te verspreiden, maar werd pas de dag erna opgemerkt toen de gemeenten Weert, Den Bosch en Borsele hun digitale dienstverlening moesten stilleggen. Het virus heeft de naam DocCrypt/Dorifel gekregen en vervangt Word- en Exceldocumenten door een uitvoerbaar script.

Met het virus kunnen hackers op afstand op geïnfecteerde computers zoeken naar gegevens, de computers gebruiken om spam te versturen of ze inzetten voor een aanval op een website. Het verspreidt zich vooral via netwerkschijven en niet via e-mail. Inmiddels zijn ook de gemeenten Tilburg, Almere en Venlo getroffen, evenals het ministerie van Onderwijs. Het is niet bekend wie het virus heeft gemaakt. In september vorig jaar werd het Nederlandse internetbeveiligingsbedrijf Diginotar gekraakt, vermoedelijk door hackers in opdracht van de Iraanse overheid. Ditmaal wordt gedacht aan internetcriminelen. NRC