Brieven

Wat een flauw commentaar op die quiz

De slimste mens

Ik ben het volkomen oneens met het commentaar van Paul Steenhuis op De slimste mens (Opinie, 3 augustus). Is hij zó preuts, of is hij niet gewend met gestudeerde mensen te praten?

Viagra, standjes en sperma zijn toch heel nette onderwerpen. De ondervraagden gingen er echt niet van blozen. Philip Freriks wordt hierdoor beslist geen vieze man! Flauw hoor, zulk zinloos commentaar op een best grappig programma.

Thea ’t Hart

Vaassen

Inderdaad,

De slimste mens is een slechte zomerhit

Paul Steenhuis heeft helemaal gelijk: De slimste mens is een slechte zomerhit. Het is alleen jammer dat hij Maarten van Rossem niet wat harder aanpakt. Tot nu toe had ik hem hoog zitten, maar nu levert hij als een uitgezakte soepschildpad zijn bijdrage aan dit trieste gebeuren en dus heeft hij voor mij afgedaan. Niets ten nadele van de kandidaten, maar met slim zijn heeft deze quiz niets van doen. Zolang je geen alzheimer of korsakov hebt en je IQ niet lager dan vijftig is, kan iedereen zonder schroom meedoen. Mijn partner wil er niet aan, maar ik ga, met de commerciële Spelen op net één, met de tv naar het dichtstbijzijnde afvalinzamelpunt. Kijken hier echt elke dag een miljoen landgenoten naar?

F. Jansen

Amsterdam

‘De Syriërs’ steunen echt niet allemaal het verzet

Anne-Marie Slaughter geeft prachtig weer hoe simplistisch er in Amerika wordt gedacht over het Syriëconflict (Opinie, 3 augustus). Volgens haar staan „de Syriërs” als één man achter de opstandelingen. Ze weet zeker dat die opstandelingen de volgende regering van Syrië zullen vormen en dat het een democratie zal zijn.

Maar in Syrië wonen twee miljoen christenen en miljoenen shi’itische moslims die niets moeten hebben van de soennitische verzetsbeweging. Ook lang niet alle soennieten steunen het verzet. Het Jerusalem Center for Public Affairs stelt dat de steun verder zal afzwakken nu buitenlandse moslimextremisten zich bij het verzet hebben aangesloten.

Zou een verzetsbeweging die in de dorpen die ze verovert christenen massaal uit hun huis zet en de kerken plundert en die voor haar wapenleveranties en financiële steun afhankelijk is van Saoedi-Arabië – waar nog nooit parlementsverkiezingen zijn gehouden en geen enkele godsdienstvrijheid heerst – democratie moeten brengen in Syrië?

Gelukkig besloot de internationale gemeenschap op de VN-conferentie van 30 juni, in aanwezigheid van Hillary Clinton, dat er in Syrië een overgangsregering zal komen die zal bestaan uit vertegenwoordigers van het verzet en leden van de regering-Assad. Alleen zo’n brede regering kan vrede brengen en de rechten van de bevolking beschermen.

Sietse Bosgra

Driebergen

Ons ziekenhuis past al die luchtvaartprocedures al toe

Volgens Benno Baksteen kunnen processen in de samenleving profijt hebben van procedures in de luchtvaartsector (Opinie, 3 augustus). In navolging van Amerikaanse ziekenhuizen passen we in Het Oogziekenhuis Rotterdam al een aantal jaren processen uit de luchtvaart toe.

Teams moesten voorafgaand aan elke operatie de in de luchtvaart gebruikelijke ‘time-outprocedure’ toepassen – briefing en debriefing voor en na elke ingreep. Inmiddels wordt dit in heel Nederland uitgevoerd. Uiteindelijk is het streven om de veiligheid sterk te verbeteren. Ook contacten in de haven, zoals met Shell – ‘Hier werk je veilig, of je werkt hier niet’ – kunnen heel nuttig zijn.

De luchtvaart kan volgens Baksteen ook helpen bij het bepalen van het optimum van technische kwaliteit en efficiency. Zoals de Airbus A380 al iets te groot is, zijn ziekenhuizen dat soms ook. De menselijke maat speelt hierbij evenwel een belangrijke rol. Voor de meeste van onze patiënten is een operatie een angstige gebeurtenis in een niet zo prettige omgeving. Door artsen en medewerkers als een crew in het vliegtuig te laten samenwerken, wordt efficiency gekoppeld aaneen persoonlijke benadering. Een operatie blijft immers net als een vlucht voor velen een indrukwekkende gebeurtenis.

Tjeerd de Faber Frans Hiddema

Respectievelijk voorzitter medische staf en voorzitter raad van bestuur van Het Oogziekenhuis Rotterdam

    • Tjeerd de Faber
    • Sietse Bosgra
    • Thea 't Hart
    • F. Jansen
    • Frans Hiddema