Bolt gaat na goldrush 'uitrusten en nadenken'

Usain Bolt is sinds gisteravond de eerste sprinter die in twee opeenvolgende Olympische Spelen goud heeft gewonnen op zowel de 100 als 200 meter. De Jamaicaan, die over elf dagen 26 jaar wordt, gaat nu uitrusten en nadenken over zijn toekomst.

Wil Bolt daarmee zeggen dat hij stopt? Nee, nee, elke speculatie in die richting wees hij gisteravond na zijn gewonnen 200 meter (19,32) resoluut van de hand. Hij gaat nadenken over zijn toekomst als atleet. Nee, hij stapt zeker niet over naar de 400 meter. „Veel te lang”, zei hij lachend. Maar wat wil hij dan? Bolt kon het gisteravond niet echt duidelijk maken.

Of hij er over vier jaar bij de Spelen in Rio de Janeiro nog bij is liet hij eveneens in het midden. De snelste man op aarde sluit het niet uit. Maar, voegde hij eraan toe, dan is het allerminst vanzelfsprekend dat-ie de kunststukjes van ‘Peking’ en ‘Londen’ zal herhalen. Waarna Bolt wees op zijn land- en clubgenoten Yohan Blake en Warren Weir. Die wonnen respectievelijk zilver en brons. En het zal niet lang meer duren „of deze jonge gasten zullen mij verslaan”.

Bolt was na zijn 200 meter, waarop de Nederlander Churandy Martina vijfde (20,00) werd, zichtbaar opgelucht. Hij erkende te hebben gevreesd voor herhaling van de dubbel in Londen, nadat hij eind juni bij de Jamaicaanse trials door trainingsmaat Blake was verslagen. Die nederlaag was net de prikkel die hij nodig had om in Londen opnieuw te heersen op de sprintnummers.

Bolt gebruikte het moment om de Amerikaanse oud-sprinter Carl Lewis op zijn plaats te zetten. Die had de prestaties van de Jamaicaanse sprinters in verband gebracht met doping. „Lewis heeft mijn respect verloren”, counterde Bolt. „Hij zoekt schijnbaar aandacht, omdat niemand het nog over zijn prestaties heeft.” Waarna hem gevraagd werd of hij kon garanderen zijn prestaties clean te hebben geleverd. „Zonder enige twijfel”, reageerde hij.

Bolt kan morgen een unieke serie voltooien als hij met de estafetteploeg goud wint op de 4x100 meter. In dat geval kopieert hij zijn trilogie van de Spelen in Peking. Het enige wat er in Londen aan ontbrak waren wereldrecords, al was hij er op beide afstanden dichtbij.