Boksen is de beste optie voor ambitieuze vrouw

Vanavond vechten in de olympische arena De Leeuwinnen (Las Leonas) tegen De Stoten. Zo wordt de finale tussen de dameshockeyelftallen van Argentinië en Nederland betiteld in de Argentijnse kwaliteitskrant La Nación. De wedstrijd tegen het land waar een Argentijns burgermeisje het schopte tot prinses houdt de gemoederen in Zuid-Amerika nadrukkelijk bezig. Argentinië smacht naar goud. Het land behaalde in Londen met 137 sporters tot nu toe slechts één medaille, een bronzen van tennisser Juan Martín del Potro.

Maak kennis met een van de mooiste speelsters van Nederland, schrijft La Nación. De krant zette gisteren de leeuwinnen op de voorpagina maar toonde op de site een serie van zeven verleidelijke foto’s van de 28-jarige hockeyster Sophie Polkamp met opvallend veel aandacht voor haar billen en borsten. Het is allemaal afleiding. In de Argentijnse media twijfelt niemand er aan dat de Latijns-Amerikaanse kracht het straks zal winnen van de Europese schoonheid. Las Leonas zullen in Engeland voor de eerste keer Olympisch goud behalen.

„Stoere zelfredzame vrouwen”, stonden gisteravond ook centraal in de VPRO-documentaire Tussen bitch & bambi van Bram van Splunteren. Dergelijke vrouwen komen naar verluidt moeilijk aan de man. De maatschappelijk succesvolle dames dreigen het contact met de vrouwelijke empathische kanten te verliezen, zo viel te vernemen.

Vijf vrouwen werden over het onderwerp geïnterviewd door Van Splunteren. De 60-jarige programmamaker plukt al jarenlang de journalistieke vruchten van een aanhoudende midlifecrisis. Hij werd twee jaar terug voor de derde keer vader dankzij zijn tweede, twintig jaar jongere echtgenote. De openhartige Van Splunteren draagt zijn kruis met verve en maakt er regelmatig vermakelijke en interessante televisie over.

De uitzending van gisteren was evenwel een niemendalletje. De topwijven zaten nogal onduidelijk te mopperen (te veel wijn) en maakten een wanhopige indruk. „Mannen zijn geïntimideerd door vrouwen met een opleiding”, meende de planologe. „Mannen zijn maar op één ding uit”, vermoedt de zangeres. De ambitieuze vrouw wil een man met een plan, een man die ze kan bewonderen en een man die zegt dat de vrouw zich niet moet aanstellen.

Misschien is boksen een oplossing. Op de Olympische Spelen mochten vrouwelijke boksers voor het eerst meedoen. Dat leverde gisteren drie schitterende finales op. De winnaars komen uit Engeland, Ierland en de Verenigde Staten. Ze mepten er mannelijk gedecideerd op los en maakten een zielsgelukkige indruk.

Marcel Haenen verving deze week Hans Beerekamp.

    • Marcel Haenen