Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

BMX’ster Smulders pakt bronzen medaille - geen medailles bij mannen

BMX’ster Laura Smulders heeft een bronzen medaille gewonnen in de olympisch finale. De 18-jarige Nijmeegse gold niet als favoriet voor eremetaal, maar reed verrassend naar het brons. Smulders kwam tot een tijd van 38,231 seconden en hoefde alleen Mariana Pajon (37,706) en Sarah Walker (38,133) voor zich te dulden. Het is de achttiende medaille voor

Laura Smulders met haar medaille. Foto Reuters / Paul Hanna

BMX’ster Laura Smulders heeft een bronzen medaille gewonnen in de olympisch finale. De 18-jarige Nijmeegse gold niet als favoriet voor eremetaal, maar reed verrassend naar het brons. Smulders kwam tot een tijd van 38,231 seconden en hoefde alleen Mariana Pajon (37,706) en Sarah Walker (38,133) voor zich te dulden. Het is de achttiende medaille voor Nederland.

In de drie runs van de halve finale kwam Smulders steeds moeizaam uit de startblokken. In de wetenschap dat de eindstrijd over één run ging, wist Smulders dat ze alle risico’s moest nemen. Het gevolg was een uitstekende start van de piepjonge Nederlandse, die als vierde de eerste bocht uit kwam.
Net als in de halve finale raakte Smulders daarna op stoom. Ze schoof een positie op en gaf haar derde plek vervolgens niet meer uit handen. De Britse favoriet Shanaze Reade kon haar zenuwen niet in bedwang houden en finishte slechts als zesde.

De race van Smulders…


…en haar reactie na het behalen van brons.

Geen medaille voor mannen

Bij de mannen kwamen Raymon van der Biezen en Twan van Gendt in actie bij de finale, maar zij slaagden er niet in om een medaille te winnen. Van der Biezen finishte als vierde, Van Gendt werd na een bijna-val vijfde. Maris Strombergs uit Letland prolongeerde zijn titel uit Beijing. Sam Willoughby uit Australië won zilver, brons was er voor de Colombiaan Carlos Mario Oquendo Zabala.

Van der Biezen had in de kwartfinale en de halve finale steeds bij de snelsten gezeten, maar had de pech dat hij van de achtste positie moest starten. Van helemaal aan de rechterkant moest hij zich naar links knokken voor de eerste bocht. Toen lag hij al vierde en in het vervolg kon hij Oquendo niet meer passeren.