Eind volgend jaar zal bijna een kwart van alle Nederlandse woningbezitters een hogere hypotheek hebben dan de waarde van zijn woning. Dat blijkt uit de nieuwe Kwartaalmonitor Woningmarkt van de ING. Daarnaast voorspellen de economen van de ING dat de huizenprijzen nog met ruim 10 procent zakken.
Halverwege vorig jaar zouden ruim 500.000 huishoudens met een restschuld blijven zitten als ze hun huis zouden verkopen. Hun hypotheek was op dat moment hoger dan de verkoopwaarde van hun huis. De ING-economen voorspellen dat dit aantal volgend jaar oploopt naar 800 duizend huishoudens. Daarmee staat 23 procent van de huiseigenaren “onder water”.
Maar, schrijft de ING:
Voor huishoudens die niet willen verhuizen of die de restschuld kunnen financieren hoeft dat geen probleem te zijn.
Opleving huizenmarkt slechts tijdelijk
Het aantal verkochte woningen steeg de afgelopen maanden naar het hoogste niveau in ruim 3,5 jaar, als gevolg van de onzekerheid of de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting verlengd zou worden.
In de raming van de ING staat dat deze opleving “helaas” tijdelijk blijkt te zijn. Nu in het Lente-akkoord is besloten dat de overdrachtsbelasting op 2 procent blijft - en de onzekerheid is weggenomen - verwachten de ING-economen dat het aantal verkochte woningen in augustus en september terugvalt.
Volgens de ING-economen blijft het vooral “stil” op de woningmarkt doordat het animo onder jongeren om een huis te kopen naar een nieuw dieptepunt is gezakt.
Bijna 80 procent van de groep 18 tot 35 jaar geeft aan de komende 2 jaar zeker geen huis te kopen. Dat aandeel is sinds de crisis flink opgelopen. Voor doorstroming op de woningmarkt is instroom van nieuwe kopers nodig. Voor veel 20-ers en 30-ers zijn de zorgen over economie en baan momenteel echter groter dan de behoefte aan een eigen stek. Ook maken de dalende huizenprijzen kopers afwachtend, want straks kan het huis misschien goedkoper worden verkregen.