Belegger niet tevreden met winst Fugro

Fugro’s omzet en nettowinst stegen het afgelopen half jaar ten opzichte van vorig jaar. De onderneming is tevreden, beleggers hoopten op meer.

Bodemonderzoeker Fugro presenteerde vanmorgen stabiele resultaten over de eerste helft van 2012. De onderneming boekte in de eerste zes maanden van 2012 een stijging van de nettowinst van 15 procent naar 115,4 miljoen euro, tegen 100,4 miljoen euro in 2011. De omzet steeg met 13,9 procent tot 1,38 miljard euro.

Fugro voert een drietal soort activiteiten uit: survey, geoscience en geotech. Waar de eerste twee onderdelen goed presteren, vallen de resultaten van de geotechdivisie – grondverkenning voor infrastructuur- en waterbouwprojecten uitvoert – tegen. Dat komt met name door bezuinigingen bij overheden. Het aanleggen van rotondes en viaducten geniet als gevolg van de economische crisis minder prioriteit, waardoor ook voor Fugro de inkomsten teruglopen.

De onderneming haalt 77 procent van de omzet uit gas en olie. Wanneer de olieprijs omlaag gaat, is het onderzoek een van de eerste kostenposten die wordt teruggedraaid. Nadat de prijs per olievat de afgelopen maanden was gezakt tot 90 Amerikaanse dollar per vat, lijkt de markt nu weer ietwat aan te trekken.

Fugro gaf vanochtend in een toelichting op de cijfers aan ook komende jaren een stabiele inkomstenstroom op dit gebied te verwachten doordat „langetermijninvesteringen doorgaan ondanks de instabiele wereldeconomie”.

Ondanks de nettowinstgroei vallen de gepresenteerde resultaten volgens Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gillissen, enigszins tegen. „In de eerste helft van het vorige jaar boekte Fugro een aantal slechte resultaten op projecten, waardoor een toename voor de hand lag.”

Ook beleggers hadden betere resultaten verwacht, blijkens de koersdaling van 2,5 procent, naar 51 euro per aandeel, die Fugro rond het middaguur noteerde aan de Amsterdamse beurs.

De onderneming liet vanochtend weten dat ze verwacht dat de winst over het gehele boekjaar uitkomt op 310 miljoen euro, tegenover 287,6 miljoen euro in 2011. Versteeg: „Dat is ietwat aan de lage kant, maar de geschiedenis leert dat Fugro de winst altijd wat lager inschat om daarna te verrassen.”

Tijdens de presentatie ging financieel directeur André Jonkman ook in op een rapport van het Centre for Financial Research and Analysis (CFRA). Daarin uitte het bureau zijn zorgen over de houdbaarheid van de inkomsten van het bedrijf. Fugro zou onderzoekskosten hebben geactiveerd die niet in verhouding staan tot toekomstige opbrengsten. Ook zou een winstverwachting van vier euro per aandeel niet waargemaakt kunnen worden. Jonkman verzekerde vandaag dat deze winst op minimaal 3,90 euro per aandeel zal uitkomen. „Het rapport van CFRA is gebaseerd op onze jaarrekening 2011. Zij hebben een analyse gemaakt die mede gebaseerd is op een aantal aannames. We willen zaken toelichten en zullen daarom in contact treden met het CFRA.”

    • Jorg Leijten