‘Belastingdienst flink milder met bestraffen zwartspaarders’

Zwartspaarders die zich vrijwillig bij de Belastingdienst melden zijn nu een stuk voordeliger uit dan vijf jaar geleden. Het beleid van het ministerie van Financiën is veel minder hard dan vaak wordt verondersteld, concludeert De Telegraaf vanochtend.

Fiscalisten berekenden op verzoek van de krant dat een zwartspaarder met een vermogen van 142.000 euro in 2007 bijna 43.000 euro moest voldoen. Nu, vijf jaar later, is dat ‘nog maar’ een kleine 30.000 euro, terwijl het vermogen in die tijd door rendement wel is gegroeid tot ruim 147.000 euro.

Het verschil komt voornamelijk door de nieuwe Wet inkomstenbelasting uit 2001. Dat belastingregime is veel gunstiger. De fiscus mag voor maximaal twaalf jaar aan navorderingsaanslagen opleggen, waardoor zwartspaarders in 2007 nog volgens de regels van een ongunstiger regime werden aangeslagen.

Toenmalig staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wilde dat voordeel opheffen door vanaf 2010 een boete van dertig procent op te leggen aan inkeerders, maar omdat inmiddels twee jaren verstreken zijn is die boete niet meer effectief. De boete verhogen zou echter geen optie zijn omdat die dan niet meer in verhouding staat tot andere boetes.

De Belastingdienst wijst er in de krant op dat het verschil ook deels komt door het verschil in heffingsrente. Die ligt nu lager omdat de rente ook lager is. Ook is de pakkans flink toegenomen.

    • Jules Seegers