Assad benoemt nieuwe premier, Iran belegt Syrië-conferentie

De Syrische president Assad heeft zijn minister van Volksgezondheid Wael al-Halki benoemd als nieuwe premier. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gisteren gemeld. Al-Halki is de opvolger van premier Riyad Hijab, die afgelopen maandag overliep naar de Syrische oppositie, nog geen twee maanden nadat hij door Assad als nieuwe premier was benoemd. Woensdag werd officieel bevestigd dat Hijab met zijn familie in buurland Jordanië is aangekomen.

Het Syrische leger heeft gisteren een belangrijke slag geslagen in de strijd om Aleppo, de grootste stad van Syrië. Met nieuwe bombardementen zijn rebellen uit de strategisch belangrijke wijk Salah al-Din in het zuidwesten van de stad teruggedreven, zo hebben de rebellenleiders volgens de BBC zelf toegegeven.

Ondertussen is gisteren in Teheran een Syrië-top begonnen waaraan achtentwintig landen deelnemen, waaronder Rusland, China, Pakistan en Jordanië. Iran probeert zo zijn invloed op de regio uit te breiden. Gisteren riep minister van Buitenlandse Zaken op tot serieuze gesprekken tussen de rebellen en de Syrische regering. Volgens Iran is er geen militaire oplossing voor het conflict. NRC