Afrika Dorp dicht door wanbetalen

Het Afrika Dorp in Londen moest tijdens de Spelen het beste van het continent presenteren. Maar het dorp in Kensington Gardens is voortijdig gesloten omdat de rekeningen niet zijn betaald, zo maakten de organisatoren gisteren bekend.

Het Afrika Dorp was een van de grootste evenementen die in Londen waren georganiseerd. In de Afrika Club waren feestjes voor medaillewinnaars, leden van het olympisch comité, sponsoren en andere bobo’s. Het grotere Afrika Land trok meer dan 80.000 bezoekers, verleid door gratis muziekoptredens en eten uit een van de vele lokale keukens die Afrika rijk is.

Maar woensdag werd het hele zaakje gesloten, na een zakelijk conflict tussen de voornamelijk Franse organisatoren en lokale leveranciers. Mar-Key, het bedrijf dat de tenten leverde waarin elk land zijn eten en optredens presenteerde, had via een gerechtelijk bevel de toegang tot het Afrika Dorp geblokkeerd.

„Omvangrijke beloofde betalingen zijn niet gedaan en het bedrijf heeft geen andere keuze dan juridische middelen te gebruiken”, verklaarde directeur David Tabb van Mar-Key. Hij zei te hopen dat er op het laatste moment nog een deal kon worden gesloten, zodat het feest in het weekend weer door kan gaan. Het Afrika Dorp zou eigenlijk tot en met zondag open blijven.

De voortijdige sluiten plaatst veel landen voor de vraag wie de rekeningen moet betalen voor het bestelde eten en de geboekte artiesten. Elk land had van de organisatie een dag toegewezen gekregen, waarop zijn keuken en cultuur in het middelpunt zou komen te staan. De Marokkanen hadden woensdag een VIP-feest gepland en de Ethiopiërs zouden zaterdag een dansgroep laten invliegen uit Addis Ababa. (AP)