Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advies politie: vlucht je huis uit als je overvallen wordt

Een oudere dame schuift een deurkettinkje op het slot alvorens de deur te openen. Foto Hollandse Hoogte / Frank Muller

Slachtoffers van een overval kunnen het beste hun huis uitvluchten om niet het risico te lopen ernstig te worden mishandeld. Dat advies geeft de politie na nieuw onderzoek, meldt het AD vanochtend. Mensen die niet kunnen vluchten zouden zich niet tegen overvallers moeten verzetten.

De politie deed volgens de krant onderzoek naar honderden woningovervallen en daaruit blijkt dat in bijna de helft van de gevallen de bewoners gewond raken, meestal doordat ze zich tegen de overvallers verzetten. Landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap van de politie zegt in een toelichting:

“Een overval komt als een complete verrassing. Mensen raken in paniek en overvallers reageren daar met geweld op. Door verzet van bewoners kan het heel snel escaleren.”

In 45 procent van de gevallen raken de bewoners bij een overval gewond, meldt persbureau Novum vanochtend. Meestal kunnen bewoners niet vluchten, maar als dat wel kan, loopt dat vaak goed af. Toch raakt nog twintig procent gewond, bijvoorbeeld doordat de overvallers bij het binnenkomen al agressief waren of doordat ze werden ingehaald.

‘Neem voorzorgsmaatregelen, maar gezondheid belangrijker dan je spullen’

Van der Stap zegt tegen Novum niet te willen suggereren dat bewoners hun spullen niet moeten verdedigen. “Wij moedigen voorzorgsmaatregelen juist aan, maar als het toch tot een overval komt is je gezondheid belangrijker dan je spullen.” Hij wil echter niet aanmoedigen dat mensen overvallers te lijf gaan:

“Dan krijg je al snel een geweldsspiraal. Als overvallers geweld verwachten, kunnen ze besluiten bij het binnengaan van een woning de bewoners meteen voor de zekerheid neer te schieten.”

In 55 procent van de gevallen komen de overvallers binnen met een smoesje, relatief vaak bij ouderen. Meestal gebeurt dat ‘s avonds. “Kijk eerst wie er staat voor je de deur open doet. Ook op een kier is de deur niet veilig want met een flinke beuk slaan ze die zo open”, aldus Van der Stap.

Vorig jaar vonden er in Nederland bijna achthonderd overvallen plaats. Vooral ondernemers en ouderen zijn een geliefd doelwit van criminelen.

Problematiek onder aandacht door overval in Voorthuizen

De problematiek rond woningovervallen kreeg gisteren weer de nodige aandacht omdat er in de nacht van woensdag op donderdag een dode en gewonde vielen bij een overval in het Gelderse Voorthuizen. Meerdere overvallers zouden de woning van een man zijn binnengedrongen, waarna de bewoner zich verzette en beschoten werd.