9-2, het stond echt op het scorebord

De Nederlandse hockeyers hebben Groot-Brittannië gisteren compleet weggespeeld. Morgen wacht in de finale Duitsland.

Netherlands' Roderick Weusthof (C) with team mates celebrates scoring a goal during their men's semifinal hockey match against Great Britain at the Riverbank Arena at the London 2012 Olympic Games August 9, 2012. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS FIELD HOCKEY) REUTERS

Londen. Met een galavoorstelling zoals die op een olympisch hockeyveld zelden is vertoond, hebben de Nederlandse mannen zich gisteravond geplaatst voor de finale van de Spelen in Londen, zaterdagavond tegen titelverdediger Duitsland.

Tegenstander Groot-Brittannië werd in de halve finale compleet weggespeeld door de ontketende ploeg van bondscoach Paul van Ass: aan het einde van avond stond een even vernederende, als historische 9-2 op het kolossale scorebord boven Olympic Park.

Het is voor het eerst sinds 2004 (Athene) dat de Nederlandse mannen weer in de olympische hockeyfinale staan. Destijds verloor de ploeg met 2-1 van Australië. De laatste keer dat Nederland olympisch kampioen werd was in 2000 (Sydney).

Met het weergaloze hockey dat de Nederland de 15.000 toeschouwers in de afgeladen Riverbank Arena voorschotelde, haalde de ploeg een niveau dat het de laatste twaalf jaar nooit meer wist te benaderen. Het deed het meest denken aan een nieuwe vorm van totaalhockey, zoals alleen Australië en Duitsland dat in hun beste jaren weleens konden spelen. Met razendsnelle aanvallen werden de verbijsterde Britten van het kastje naar de muur gestuurd.

Dit was wat Paul van Ass in zijn hoofd had toen hij het vastgelopen, tobbende team twee jaar geleden overnam van zijn voorganger Michel van den Heuvel. Met soms keihard selectiebeleid bouwde hij een team op waar de energie deze week op het blauwe kunstgras in Londen van afspat.

In de groepsfase bleef Nederland al als enige ongeslagen. Groot-Brittannië, ook gisteravond weer fel aangemoedigd door het fanatieke thuispubliek, had de halve finales op het tandvlees bereikt, met onder meer gelijke spelen Zuid-Afrika (2-2), Australië (3-3) en Spanje (1-1).

Nederland nam de Britten al vanaf de eerste minuut in een houdgreep. Al in de tweede minuut leidde dat tot een vrije schietkans met de backhand voor Robbert Kemperman, maar hij raakte de bal verkeerd. De ploeg van Van Ass kreeg kort daarop een tegenslag te verwerken, toen Klaas Vermeulen geblesseerd van het veld afmoest, na een harde bodycheck met één van zijn tegenstanders.

Daarna volgde een eerste helft waarin de strafcorner een belangrijke rol speelde. Na negen minuten nam Nederland de leiding, dankzij een loepzuivere corner van Roderick Weusthof. Zijn volgende corner, zes minuten later, mislukte volledig, maar in de rebound kwam de bal alsnog voor zijn stick terecht: 2-0.

Daarna was het de beurt aan Groot-Brittannië, dat via ex-HGC’er Ashley Jackson terug in de wedstrijd kwam (2-1).

Maar de Britse opleving was van korte duur. Via een corner van toernooitopscorer Mink van der Weerden – hij maakte zijn zevende – liep Nederland een kwartier voor rust uit naar 3-1. Daarna brak een fase aan van pure galleryplay. Met schitterende counters, prachtige steekballetjes van Robbert Kemperman en rushes van Valentin Verga, Billy Bakker en Weusthof kregen de Britten alle hoeken van het veld te zien. Bakker tikte op slag van rust de 4-1 binnen – en Nederland zat op rozen.

Na rust liep de halve finale voor de Britten uit op een martelgang die de huidige generatie hockeyers nog lang zal heugen. Nederland combineerde er lustig op los nadat het een aantal Britse corners had overleefd. Via Bakker, De Nooijer, Evers en opnieuw Bakker – zijn derde – liep Nederland uit naar 8-1, voordat het wat zuiniger ging omspringen met de krachten. Weusthof pushte acht minuten voor tijd zijn derde van de avond binnen: 9-1. Robert Moore maakte er vijf minuten voor tijd nog 9-2 van.

    • Rob Schoof